Επιστημονική έρευνα αποκάλυψε ποια είναι πιο ευχάριστη μυρωδιά στον άνθρωπο

Και προς έκπληξη όλων δεν είναι το μπέικον στο τηγάνι, άρα διατηρούμε μερικές επιφυλάξεις.

Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Karolinska Institute της Σουηδίας και τα ευρήματα δείχνουν πώς σε ό,τι αφορά τις μυρωδιές, υπάρχει μια σχετική σύμπνοια απόψεων μεταξύ των ανθρώπων, τόσο σε ότι αφορά τις ευχάριστες, αλλά και στις δυσάρεστες οσμές.

 

 

Το δείγμα της έρευνας ήταν 235 άνθρωποι και η πλεον αγαπημένη τους μυρωδιά ήταν αυτή της βανίλιας. Στο αντίθετο άκρο βρίσκονται μυρωδιές όπως το τυρί και η ποδαρίλα, αν και για πολλούς ανθρώπους πρόκειται για την ίδια μυρωδιά. Το πιο ενδιαφέρον από την έρευνα είναι ότι τελικά δεν παίζει και τόσο μεγάλο βαθμό το κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο στο πώς αξιολογούμε τις μυρωδιές.  

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η δημοσίευση της έρευνας στο περιοδικό Current Biology, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 9 ομάδες και ήταν όσο το δυνατόν πιο διαφορετικοί μεταξύ τους σε καταγωγή, οικονομική κατάσταση, εκπαίδευση κλπ. Έπειτα κλήθηκαν να ιεραρχήσουν μια σειρά από χαρακτηριστικές μυρωδιές και φάνηκε πως υπάρχει μια ξεκάθαρη προτίμηση ή απέχθεια σε συγκεκριμένες μυρωδιές και οι όποιες διαφοροποιήσεις είναι καθαρά ατομικό θέμα και ζήτημα προτιμήσεων.

 

 

O Δρ Arshamian, εκ των επικεφαλής της έρευνας, εξήγησε πως ενώ υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των πολιτισμών για το ποια μυρωδιά είναι ευωδιαστή και ποια όχι, αυτό τελικά δεν έχει ελάχιστη επίπτωση στο πώς αξιολογούν κάθε μία από αυτές οι άνθρωποι. Σαν ποσοστό επιρροής οι πολιτισμικές αναφορές κάποιου έχουν ένα 6% σε ό,τι αφορά τις θετικές μυρωδιές, ενώ το προσωπικό γούστο φτάνει στο 54%. 

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε να καταθέσουμε πως καλή είναι η μυρωδιά της βανίλιας, αλλά στην δική μας κορυφή βρίσκεται ο φρεσκοκαβαρδισμένος καφές το πρωί και η μυρωδιά που βγάζει το μπέικον όταν τσιτσιρίζει πάνω στο καυτό τηγάνι όλες τις υπόλοιπες ώρες. Τι να πούμε, ίσως η έρευνα έγινε τις λάθος ώρες.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved