Με αφορμή τη νέα σειρά του Danny Boyle για τους Sex Pistols.

Η δεκαετία του 1970 στην Βρετανία έμελλε να είναι η απαρχή όλων των αντιδραστικών υποκουλτούρων στην μουσική βιομηχανία. Το punk και ό,τι αυτό έφερε μαζί του θα γινόταν από τότε ένα λάβαρο για τους νέους και τους επαναστατημένους. Οι hippies είχαν ήδη αρχίσει να σπάνε και να γίνονται γιάπηδες, ένα νέο όμως κύμα μουσικών θα έφερνε την απόλυτη αντίδραση στο κράτος και στην κοινωνία.

Αυτά τα ρομπότ παίζουν καλύτερο punk από τη μπάντα σου

Ανάμεσα όμως στη δεκαετία του 1970 βρίσκει κανείς πολλά χάσματα, χάσματα τα οποία φυσκά ξεκινάνε από τον κρατικό μηχανισμό της Αγγλίας και συνεχίζονται προς τις εργατικές τάξεις. Οι νέοι έψαχναν ήδη από τις αρχές του 1970 να ξεσπάσουν την οργή τους για τη φτώχεια και την ένδεια.

 

 
 

Είναι πολύ δύσκολο, ακριβώς λόγω αυτού του μεγάλου χάσματος, να δώσεις μια πλήρη εικόνα του σκηνικού μέσα από το οποίο οι πρώτοι μεγάλοι εκφραστές της punk φιλοσοφίας γεννήθηκαν, πολιτικοποιήθηκαν, κινητοποιήθηκαν, και τελικά δημιούργησαν, καταστρέφοντας πρακτικές και λογικές που εκείνη την κατάλληλη χρονική στιγμή κρίθηκαν ως ξεπερασμένες.

Στην ουσία το Βρετανικό punk ήταν η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να παιχτεί μουσική από ανθρώπους που δεν είχαν ιδέα από μουσικά όργανα.

Ενώ το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής είναι λίγο πολύ γνωστό, με τον ρατσισμό, τον συντηρητισμό, την φτώχεια και την ανεργία να κυριαρχούν, υπάρχει μια μικρή έλλειψη γνώσης ως προς την ύπαρξη και την λειτουργία των δομών και υποδομών, σχετικών με την δραστηριότητα των τότε κουρασμένων νέων -από την κοινωνία και το μουσικό στερέωμα- punks στα πρώτα τους βήματα.

 

 
 

Φυσικά η μπάντα που υπήρχε κολώνα όλης αυτής της σκηνής δεν ήταν άλλη από τους Sex Pistols. Φυσικά και δεν ήταν οι πρώτοι και σίγουρα δεν ήταν οι μόνοι punks της εποχής. Μπορεί ακόμη και να τους κρίνουν πολλοί σαν υπερεκτιμημένους. Από την άλλη όμως η ιστορία δε λέει ψέματα. Το Anarchy In the UK είναι ένα άλμπουμ παραπάνω από κλασικό, είναι ένας παιάνας στην ελευθερία του αστικού πνεύματος.

Joey Ramone: O άνθρωπος που άλλαξε την υπόγεια μοίρα του punk

Οι UK Subs και οι The Ruts, οι πιο pop The Undertones και The Vibrators, οι εμπνευσμένοι από το κουρδιστό πορτοκάλι The Adicts και Major Accident, οι θαυμάσιοι χρήστες σαξοφώνου X-Ray Spex, οι πρωτοπόροι του Oi! Sham 69, και φυσικά η πιο προβεβλημένη ever punk μπάντα Sex Pistols μπορεί να αδικούνται καμιά φορά από τα γούστα μας, αλλά σίγουρα δεν αδικούνται από την ιστορία.

 

 

Ο Danny Boyle, γνωστός σκηνοθέτης του Trainspotting και του The Beach, αποφάσισε να γυρίσει μία νέα σειρά για το πιο διάσημο συγκρότημα που έβαλε δυναμίτη στην καρδιά της Βρετανικής κοινωνίας.

Το πρώτο τρέιλερ για τη σειρά Sex Pistols του Danny Boyle, είναι εδώ. Δείτε το παρακάτω. Η σειρά του FX θα χωρίζεται σε έξι μέρη, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει στο Hulu στις 31 Μαΐου, δραματοποιεί την άνοδο του γκρουπ στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Στο trailer, πλάνα ειδήσεων από την εποχή υπογραμμίζουν τη θέση του συγκροτήματος ως άτακτων φαρσέρ και εχθρών του βρετανικού θεσμού της βασιλείας, με τον Johnny Rotten (Anson Boon) και έναν άγριο Sid Vicious (Louis Partridge) στο τιμόνι. Το βιβλίο βασίζεται στο Lonely Boy: Tales From a Sex Pistol, τα απομνημονεύματα του 2017 του κιθαρίστα Steve Jones.

Εμείς αναμένουμε την πρώτη σεζόν για να δούμε αν όντως αξίζει τον κόπο να το δούμε.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved