Φινλανδία: Τι είναι αυτό που την κάνει την πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου;

Για 5η συνεχόμενη χρονιά οι Φινλανδοί είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου και ψάχνουμε να δούμε το γιατί μπας και αντιγράψουμε κάτι.

Η έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας συντάσσεται κάθε χρόνο από την επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και σε ελάχιστους προκαλεί έκπληξη η συνεχόμενη πρωτιά  της Φινλανδίας την οποία κατέκτησε για 5η συνεχή χρονιά, ξεπερνώντας ακόμα και όλες τις παραδοσιακά χαρούμενες γειτονικές σκανδιναβικές χώρες. Υπάρχει άραγε κάποιο μυστικό πίσω από αυτή την πρωτιά;

Υπάρχουν 6  βασικά κριτήρια που καθορίζουν το πόσο χαρούμενη είναι μια χώρα, η περιορισμένη έκταση της διαφθοράς, το υψηλό προσδόκιμο ζωής, η γενναιοδωρία, η ελευθερία του να κάνεις επιλογές ζωής, η κοινωνική υποστήριξη και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η Φινλανδία χωρίς να είναι η πιο πλούσια και η πιο ισχυρή χώρα του κόσμου καταφέρνει με τους υψηλούς μέσους όρους να ξεπεράσει χώρες όπως τη Δανία, την Ελβετία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

 

 

Αυτή η πρωτιά φυσικά δεν σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Φινλανδών περιφέρεται στους δρόμους με το χαμόγελο του Τζόκερ λες και έχουν πάρει όλοι μαζί ναρκωτικά, αλλά είναι ένας τρόπος για να εκφραστεί ποσοτικά το αίσθημα της ασφάλειας που απολαμβάνουν οι Φινλανδοί ζώντας σε μια χώρα με κοινωνική δικαιοσύνη, ένα ασφαλιστικό σύστημα που εξασφαλίζει αξιοπρέπεια στην τρίτη ηλικία, πραγματική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, καθαρό αέρα και λίμνες.

Το αστείο είναι ότι από την πλευρά των Φινλανδών είναι ότι δεν καταλαβαίνουν από πού προκύπτει αυτή η πρωτιά. Μπορεί να αγαπούν τη χώρα τους και να είναι πραγματικά υπερήφανοι για όσα έχει καταφέρει, όμως δύσκολα θεωρούν εαυτούς χαρούμενους. Ένας Φινλανδός σχολιάζοντας την περσινή πρωτιά με άρθρο του στους New York Times, υποστήριξε ότι ο καλύτερος καιρός στη χώρα του μοιάζει με τον χειρότερο λονδρέζικο καιρό και αυτός είναι ίσως ο παράγοντας που κάνει τους Φινλανδούς έναν λαό με χαμηλή αυτοεκτίμηση που μπορεί να χαρεί με το παραμικρό.

 

 

Έτσι όταν ρωτούν σε μια έρευνα γνώμης έναν Φινλανδό αν είναι ικανοποιημένος, αν έμαθε κάτι ευχάριστο σήμερα, αν του συμπεριφέρονται με σεβασμό κλπ, είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να δώσει μια εξαιρετικά χαρούμενη απάντηση χωρίς σοβαρό λόγο. Υπάρχει μια προβλεψιμότητα στις θετικές απαντήσεις των Φινλανδών σαν να είναι προγραμματισμένοι να δίνουν απαντήσεις κομμένες και ραμμένες για τα μέτρα του δείκτη ευτυχίας.

Η έρευνα φυσικά είχε ολοκληρωθεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεν έχει λάβει υπόψη το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Φινλανδία συνορεύει με τη Ρωσία και έχει μια τουλάχιστον ταραχώδη σχέση με τη Ρωσία για πάνω από 100 χρόνια. Συνεπώς το πραγματικά ενδιαφέρον θα είναι να δούμε την επίδοση των Φινλανδών την επόμενη χρονιά. Αν παρά τον πόλεμο στην πόρτα τους δεν πέσουν σημαντικά στην κατάταξη, τότε έχουν όντως το μυστικό της ευτυχίας και της αισιοδοξίας και πρέπει να πάρουμε πράγματι μαθήματα από αυτούς. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved