intimenews Τελικά θα φτάσουμε να πληρώνουμε 4€ το σουβλάκι

Με την τιμή της βενζίνης να έχει ξεπεράσει τα 2€ και το πιτόγυρο να πλησιάζει τα 3.50€, μιλάμε για εξολόθρευση του εθνικού μας φαγητού.

Για κάποιους το σουβλάκι είναι μια λύση ανάγκης για ένα βράδυ που γυρίζουν κουρασμένοι από τη δουλειά και βαριούνται να μαγειρέψουν. Για κάποιος άλλους, πιο ρομαντικούς, είναι ένας γαστρονομικός συνδυασμός ηδονής και θαλπωρής. Μια πανδαισία γεύσεων και υφών μέσα σε μία μπουκιά με αλλεπάλληλες στρώσεις, τρυφερού, τραγανού, ζεστού, κρύου, δροσερού, πικάντικου και καυτερού. Μισελένατοι σεφ πασχίζουν να φτιάξουν πιάτα που να περιλαμβάνουν τόσες πολλές γεύσεις και υφές σε μια μπουκιά χρησιμοποιώντας περίτεχνες τεχνικές, τεχνικές ωρίμανσης, αργού ψησίματος, μπόλικη γαλλική ορολογία και εξωτικά υλικά που κοστίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι.

Εδώ είχαμε γράψει μία ωδή για τα σουβλατζίδικα που δεν κάνουν ντελίβερι 

Εκεί έρχεται ο έμπειρος ψήστης-τυλιχτής με το δισύλλαβο όνομα (ευρέως γνωστό ότι οι καλύτεροι ψήστες ακούν στο όνομα Μπάμπης, Χρήστος, Κώστας και Μήτσος) και μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα τυλίγει το υγρό όνειρο κάθε τριάστερου σεφ μέσα σε ένα κομμάτι λαδόκολλας διαστάσεων Α3. Δυστυχώς όμως τα ταπεινά, πλην γευστικά συστατικά ενός σοβαρού σουβλακιού αρχίζουν να αποκτούν τιμές που πλησιάζουν το kobe, την τρούφα και άλλα τέτοια πανάκριβα υλικά. 

 

 

Τα καύσιμα όπως είναι λογικό αυξάνουν τα πάντα από τη στιγμή που επηρεάζουν τις μεταφορές και τις μετακινήσεις, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει και με άλλους τρόπους το σουβλάκι. Η Ουκρανία είναι μία από τις πιο σημαντικές παραγωγούς ηλιέλαιου και αυτό σημαίνει ότι το τηγάνισμα εξαρτάται άμεσα από την αγροτική παραγωγή της και από τις τιμές. 

Ένα δοχείο 10 λίτρων ηλιέλαιου κόστιζε 16€ πριν από μία εβδομάδα και σήμερα κοστίζει 26€. Δεν χρειάζεται καν να κάνουμε κάποια μετατροπή ή ανάλυση κόστους για να καταλάβουμε ότι αυτό αργά ή γρήγορα θα περάσει σε εμάς τους πεινασμένους καταναλωτές. Η αύξηση που είδαμε από τα 3€ στα 3.30€ και που τώρα θα φτάσει στα 3,50€ είναι μόνο η πρώτη δόση αυτού που έρχεται. Ήδη πολλά σουβλατζίδικα φλερτάρουν με το τετράευρω με τις προβλέψεις να λένε πως δεν θα αργήσει η μαύρη εκείνη ώρα που θα δούμε το θεάρεστο αυτό μπουκέτο γεύσεων να πιάνει το τάληρο. Τρομοκρατηθήκατε ή ακόμα;   

 

 

Ο συνδυασμός βενζίνη στα 2 κάτι και το σουβλάκι πάνω από 4€ είναι ικανός να καταστρέψει την όποια ελάχιστη χαρά μας είχε απομείνει στην έρμη ζωή μας και κάτι πρέπει να κάνουμε γι’αυτό μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία. 

Αρχικά ξέρουμε πόσο εθιστικές και ηδονικές είναι οι τηγανιτές πατάτες, αλλά με αφορμή αυτές τις τραγικές αυξήσεις ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε την αλήθεια κατάματα: Η τηγανητή πατάτα δεν έχει θέση στο σουβλάκι. Το σωστό, το παραδοσιακό, το ορθόδοξο σουβλάκι είναι χωρίς πατάτα και εδώ έχουμε μπροστά μας μια χρυσή ευκαιρία να αποκατασταθεί αυτή η γαστρονομική αδικία. Ήρθε η ώρα για ένα μαζικό κίνημα εξοβελισμού της πατάτας από το σουβλάκι και με αυτό σαν αφορμή να ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση της τιμής του. Για παράδειγμα αν έχει 4€ το σουβλάκι με απ’όλα, τότε θα έχει 3,5€ χωρίς πατάτα. 

Κράξαμε όσους θέλουν να το γεμίσουν με γαρίδες, πατζάρια και άλλα περίεργα.

Ως δαιμόνιοι Έλληνες που πάντα βρίσκαμε τον τρόπο να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, έτσι και τώρα έχουμε την ευκαιρία να βγάλουμε την πατάτα από το σουβλάκι και να το φέρουμε στις ρίζες του. Το καλύτερο σουβλάκι είναι ο μονόδρομος για να συνεχίσουμε να τρώμε σουβλάκι, αποφασιστικότητα και οργάνωση χρειάζεται μόνο. 

 

  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved