Τραπεζίτης ξόδεψε 200.000 της τράπεζας σε strip clubs και επιμένει ότι ήταν εταιρικά έξοδα

Ο Pierin Vincenz έσπασε το στερεότυπο του βαρετού ελβετού τραπεζίτη κι έζησε τη ζωή του, ενώ δεν φαίνεται μετανιωμένος ούτε στο δικαστήριο.

Τα σκάνδαλα κακοδιαχείρισης διαφόρων CEO που βλέπουν το ταμείο της εταιρείας τους όπως ένα έφηβος το πορτοφόλι της μάνας του που έχει πέσει για ύπνο είναι ιδιαιτέρως γαργαλιστικά για την κοινή γνώμη. Δεν είναι τόσο το ύψος του ποσού της κατάχρησης, αν μη τι άλλο οι CEO είναι άνθρωποι με αρκετά παχυλό μισθό και χορτασμένοι, το πού τα σκορπάνε είναι το ζουμί.

Για κάποιον πολύ περίεργο λόγο όταν οι CEO βάζουν το δάχτυλο στο μέλι τους γεννιέται η επιθυμία να φάνε λεφτά που δεν τους ανήκουν σε ευαγή ιδρύματα όπως strip clubs και καμπαρέ. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο πρώην CEO της τράπεζας Raiffeisen Switzerland, κύριος Pierin Vincenz. Προ ολίγων ημερών ξεκίνησε η δίκη στην οποία είναι κατηγορούμενος γιατί μεταξύ άλλων ξόδεψε περίπου 200.000 € σε strip clubs.  

 

 

Στο βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο Vincenz υπάρχουν ακόμα κατηγορίες για απάτη, παράνομες συναλλαγές, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλα τετριμμένα, αλλά ο κάποτε βραβευμένος με τον τίτλο Banker of the Year δεν απέκτησε το παρατσούκλι Zucker Dädi για κάποια από αυτές.

Εκτός από τις 200.000 σε strip clubs, «επένδυσε» 700€ σε ένα δείπνο με μια δροσερή παρουσία που γνώρισε στο Tinder και το πέρασε στα έξοδα ως real estate γεύμα εργασίας. Αναγκάστηκε να πληρώσει 4.000€ για επισκευές σε δωμάτιο του πεντάστερου Zurich Park Hyatt μετά από ένα μάλλον ξέφρενο Σαββατοκύριακο με μια stripper με την οποία έβγαινε εκείνη την εποχή. 27.000€ δαπανήθηκαν για ένα ταξίδι με ιδιωτικό jet στη Μαγιόρκα. Το ταξίδι μεταξύ άλλων είχε και μαθήματα μαγειρικής. Ένα άλλο ταξίδι είχε προορισμό την Αυστραλία με δικαιολογία ότι πήγε τάχα να ελέγξει τα ΑΤΜ της χώρας των καγκουρό. Ακόμα έδωσε αλλά 250.000€ σε ταξίδια πάσης φύσης σε ολόκληρη την υφήλιο.

 

 

Στην απολογία του ο Vincenz δεν αρνήθηκε ότι έκανε όλα αυτά τα έξοδα επιβαρύνοντας την εταιρεία, ωστόσο επιμένει πως αυτά τα χρήματα δαπανήθηκαν για το καλό της εταιρείας στο πλαίσιο μιας εξωστρεφούς πολιτικής δημοσίων σχέσεων. Η ίδια η τράπεζα του είχε αναθέσει να χτίσει ένα πιο θελκτικό προφίλ για το ίδρυμα με σκοπό την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών και καταθετών.    

Ακόμα και στις περιπτώσεις που πήγαινε μόνος του στα καμπαρέ, υποστηρίζει ότι το έκανε για το καλό της τράπεζας γιατί εκεί συναντούσε υποψήφιους επενδυτές και επιμένει πως δεν πιστεύει ούτε τώρα ότι έκανε κάτι παράνομο ή ανήθικο.  

Βέβαια οι διωκτικές αρχές της Ελβετίας έχουν μια πολύ μεγαλύτερη εικόνα μπροστά τους. Ο Vincenz είναι μόνο ένας από 7 κατηγορούμενους που κατηγορούνται για κακοδιαχείριση της Raiffeisen Switzerland. Συνολικά οι αρχές αναζητούν γύρω στα 70 εκατομμύρια που έκαναν φτερά από τα κεφάλαια της τράπεζας και η παρέα των 7 πρώην τραπεζιτών βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης που φτάνει τα 6 χρόνια. Και οι 7 ήταν υπέροχοι τελικά.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved