Δεν θα το παρατηρήσουν όσοι δεν ξέρουν καλά την μυθολογία της ταινίας.

Ένα έξυπνο κόλπο στο Matrix Resurrections υποδηλώνει ότι ο Neo συμφωνεί πραγματικά με την αντίληψη του Analyst για την ανθρώπινη φύση σε κάποιο (πολύ) βαθύ επίπεδο. Κάθε βασικός χαρακτήρας που αναπνέει στο The Matrix του 1999 -όλοι οι Neos, οι Trinities, οι Morpheuses κ.λπ.- επέλεξαν να είναι ελεύθεροι επιλέγοντας το κόκκινο χάπι και όλοι πολεμούν γενναία ενάντια στις Μηχανές για την απελευθέρωση της Σιών.

 

 
 

Θυμάστε τον Cypher;

Ο Cypher που υποδύεται ο Joe Pandoliano παρουσιάζει την άλλη πλευρά αυτού του επιχειρήματος. Πήρε το κόκκινο χάπι, αλλά μετάνιωσε πολύ που το έκανε, και ξεπουλά το crew του Morpheus με αντάλλαγμα ένα one way ticket για την επιστροφή στο Matrix.

Τι έχει γίνει όμως στο σήμερα, δηλαδή στη νέα ταινία;

Οι όμοιοι του Cypher προφανώς έχουν γίνει πιο συνηθισμένοι στο Matrix στα 60 χρόνια από την εκεχειρία του Neo. Όταν ο ήρωας του Keanu Reeves που επιστρέφει οδηγείται στο κελί του από τον Sheperd στο The Matrix Resurrections, ακούμε το σχόλιο: "Όλα ήταν πιο απλά τότε, οι άνθρωποι ήθελαν να είναι ελεύθεροι. Τώρα είναι διαφορετικά."

 

 
 

Η νέα στάση της ανθρωπότητας απέναντι στην ελευθερία οφείλεται στον νέο ανταγωνιστή του Matrix Resurrections, τον Analyst, που νικημένος από τον Neo και την Trinity στην τελευταία σκηνή, φωνάζει: “Τους αρέσει ο κόσμος μου. ... Δεν θέλουν ελευθερία ή δύναμη, θέλουν να ελέγχονται. Ποθούν την άνεση της βεβαιότητας”.

Το νόημα της κρυφής σκηνής με την μπριζόλα

Τα λόγια του Analyst σε αυτή τη σκηνή απηχούν τις πεποιθήσεις του Cypher υπέρ της προσομοίωσης και η κρυφή σκηνή στο Matrix Resurrections αποδεικνύει ότι η φιλοσοφία τους είναι τρομακτικά ακριβής - επειδή ακόμη και ο Neo υποσυνείδητα συμφωνεί ότι η φαντασία μερικές φορές είναι καλύτερη από την πραγματική ζωή.

 

 
 

Όταν ο Cypher πρόδωσε τον Morpheus στο The Matrix, συνάντησε τον πράκτορα Smith σε ένα φανταχτερό εστιατόριο και έδωσε έναν συγκλονιστικό μονόλογο με θέμα το κρέας. Κρατώντας ένα κομμάτι μπριζόλας στο στόμα του, ο Cypher αναγνώρισε την ψηφιακή φύση του γεύματος και παραδέχτηκε ότι το Matrix του λέει πόσο νόστιμο είναι... προτού επιβεβαιώσει ότι “η άγνοια είναι ευδαιμονία” και δαγκώσει με χαρά.

 

 

Το Matrix Resurrections κλείνει το μάτι στον Cypher και στο κοινό με μία και μόνο σκηνή. Κατά τη διάρκεια του μοντάζ του "White Rabbit" (πριν ξυπνήσει ο Neo, αλλά αφότου έχουν κινηθεί οι υποψίες του), ο Keanu Reeves εμφανίζεται να ψιλοκόβει μία μπριζόλα. Το καδράρισμα του πλάνου προορίζεται ξεκάθαρα να μιμηθεί τη σκηνή του εστιατορίου του The Matrix, κάνοντας έναν παραλληλισμό μεταξύ του Thomas Anderson και της οπτικής του Cypher «η άγνοια είναι ευδαιμονία».

Η άγνοια είναι τόσο δελεαστική, ακόμα και ο The One δελεάζεται από μια ζουμερή ψευδαίσθηση ψηφιακού πειρασμού. Τι ελπίδα έχουν οι κανονικοί άνθρωποι να αντισταθούν αν ακόμη και ο Neo δεν μπορεί να αρνηθεί πλήρως;

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved