Μεγάλος Ιρλανδός επενδυτής κέρδισε 700€ αγοράζοντας 500 μπίρες

Τα μεγάλα οικονομικά μυαλά είναι καθημερινοί άνθρωποι του μόχθου και όχι καθηγητές στην ΑΣΟΕΕ.

Από τις πρώτες μέρες του 2022 ένας νέο σύστημα φορολόγησης του αλκοόλ ισχύει στην υπέροχη Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού του φόρου που αναλογεί σε κάθε ποτό, κάθε γραμμάριο αλκοόλ που πωλείται δεν μπορεί να κοστίζει λιγότερο από 10 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι ένα μπουκάλι κρασί πρέπει να έχει ελάχιστη τιμή πώλησης τα 7,40€ και ένα κουτάκι μπίρας τα 1,70€. Η νέα αυτή τιμολόγηση ισχύει επισήμως από τις 4 Ιανουαρίου, όμως ένας δαιμόνιος Ιρλανδός κοίταξε κατάματα το μέλλον στις 3 Ιανουαρίου.

 

 

Την παραμονή του νέου μέτρου, η Guinness έτρεξε μια προωθητική ενέργεια βάζοντας στην προσφορά των 10€ τη δωδεκάδα. Ο Brendan έβγαλε χαρτί και μολύβι και τα υπολόγισε. Οι μπίρες που θα αγόραζε από την επόμενη μέρα θα του κόστιζαν πάνω από τη διπλή της προσφοράς κι έτσι έπρεπε πάση θυσία να την εκμεταλλευτεί. Συγκέντρωσε όσα χρήματα είχε διαθέσιμα, πήρε και τον κολλητό του μαζί και έκανε έφοδο στο παραπλήσιο super market. 

 

 

Τελικά αγόρασε 500 κουτάκια Guinness στην τιμή των 400€. Χρειάστηκε να σπάσει την αγορά του αιώνα σε δύο δρομολόγια με τον φίλο του και να κάνει μια μικρή αναδιάταξη στο σπίτι του για να φιλοξενηθεί όλη αυτή η ποσότητα μπίρας. Αν αγόραζε τις ίδιες μπίρες μια μέρα μετά θα έδινε 1.100€ δηλαδή γλίτωσε 700€. 

Ο Brendan έχει χαμηλά εισοδήματα και χρησιμοποιεί βοηθήματα από κοινωνική πρόνοια για να ζήσει αξιοπρεπώς και εκτιμά πως μια τόσο μεγάλη αύξηση στην τιμή της μπίρας δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους μη προνομιούχους. 

Ο ίδιος υποστήριξε στο κανάλι RTÉ που εμφανίστηκε ότι δεν είναι κανένας κλασικός «διψασμένος» Ιρλανδός και ότι αυτές οι 500 μπίρες θα τον καλύψουν για ολόκληρο το 2022 για τον ίδιο και τους 2-3 κολλητούς του που θα έρχονται για μερικές μπίρες τα Σαββατοκύριακα.

 

 

Η ελάχιστη τιμολόγηση των αλκοολούχων ποτών δεν είναι καινοτομία της Ιρλανδίας, αντίστοιχο μέτρο ισχύει στη Σκωτία, τον Καναδά, την Ουαλία, τη Ρωσία και κάποιες περιοχές της Αυστραλίας. Είναι ένα μέτρο για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού και των επιπτώσεων του αλκοόλ στην υγεία. 

Από την άλλη πλευρά οι πολέμιοι του μέτρου, και ειδικά οι φίλοι της μπίρας, θεωρούν πως θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, χωρίς να λάβουμε υπόψη το φαινόμενο του λαθρεμπορίου και της νοθείας. Ορισμένοι εκτιμούν ότι πολλοί θα προσπεράσουν τις ακριβές πλέον μπίρες στα ράφια και θα καταφύγουν στο σκληρό αλκοόλ μιας και όλα τα αλκοολούχα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Αυτή τη στιγμή οι φιάλες με ποτά σαν το ουίσκι και τη βότκα κοστίζουν τουλάχιστον 22€ στην Ιρλανδία κάτι που ίσως φανεί πιο θελκτική αγορά από τα 1,70€ που κοστίζει η κάθε μπίρα.  

 

  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved