Τέλος τα tattoo με χρώμα από το 2022;

Σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύο συγκεκριμένες αποχρώσεις είναι επικίνδυνες για την υγεία.

Πριν από λίγο καιρό η ΕΕ ανακοίνωσε πως 4.000 χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως σε καλλυντικά, τρόφιμα και γενικά έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο θα απαγορευτούν από το νέο έτος. Κάποια από αυτά περιλαμβάνονται στα μελάνια που χρησιμοποιούνται σε tattoo και αυτό όπως ήταν αναμενόμενο έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και συζητήσεις. 

Σύμφωνα με τη REACH, την αρμόδια αρχή της ΕΕ που επιβλέπει τα χημικά, η απόφαση λήφθηκε γιατί κάποια από τα μελάνια περιέχουν ουσίες που ευθύνονται για καρκινογενέσεις και γενετικές μεταλλάξεις. Από όταν λήφθηκε η απόφαση, οι επαγγελματίες και οι φίλοι της δερματοστιξίας δεν έχουν σταματήσει να επικρίνουν τη συγκεκριμένη απόφαση μιας και όπως υποστηρίζουν δεν προηγήθηκε σημαντική έρευνα για το αν όντως υπάρχουν επιπτώσεις από τη χρήση αυτών των μελανιών.

 

 

Η απαγόρευση αφορά τους κωδικούς Pigment Blue 15:3 και Pigment Green 7 και οι κατασκευαστές δεν έχουν προλάβει ακόμα να αντικαταστήσουν αυτές τις δύο αποχρώσεις με νέες νόμιμες. Έτσι από τις 4 Ιανουαρίου τα δύο αυτά χρώματα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται σε tattoo. 

Οι επαγγελματίες τους χώρου αναφέρουν πως χρησιμοποιούν αυτά τα χρώματα για δεκαετίες και δεν έχουν παρατηρήσει καμία σοβαρή παρενέργεια. Μάλιστα οι περισσότεροι αναφέρουν πως είναι από τα χρώματα που προκαλούν τη μικρότερη ενόχληση, σε αντίθεση με άλλα όπως το κόκκινο που προκαλεί σε αρκετούς πελάτες ερεθισμούς. 

 

 

Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν το τέλος των έγχρωμων tattoo. Ο περιοροσμός των επιλογών στα χρώματα και ο φόβος που καλλιεργεί η απαγόρευση μπορεί να απομακρύνει και από τα υπόλοιπα χρώματα το κοινό και να πάμε σε μια μόδα του black και black and grey. 

Από την άλλη δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν την άνθηση μιας «μαύρης αγοράς» χρωματιστών μελανιών. Όσοι δεν θα πτοηθούν από την απαγόρευση θα συνεχίσουν να αναζητούν το χρώμα που δεν θα είναι και τόσο δύσκολο να βρεθούν μιας και η απαγόρευση αφορά μόνο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πραγματικό επικίνδυνο ενδεχόμενο από μια τέτοια τροπή είναι η εισαγωγή πολύ πιο επικίνδυνων μελανιών αφού η παραγωγή τους θα έχει σταματήσει από τους εγκεκριμένους προμηθευτές. 

 

 

Από την πλευρά της η REACH υπεραμύνεται της απόφασης και δηλώνει πως δεν επιθυμεί το τέλος των χρωματιστών tattoo, ούτε και των tattoo γενικότερα. Στόχος της απόφασης είναι να γίνουν απολύτως ασφαλή όλα τα μελάνια που χρησιμοποιούνται στην τέχνη της δερματοστιξίας. 

Η έρευνα για τις επιπτώσεις των δύο αυτών αποχρώσεων του μπλε και του πράσινου δεν έχει σταματήσει ακόμα. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Lund στη Σουηδία διερευνούν τη συσχέτιση των tattoo με τον καρκίνο και η δημοσίευση της έρευνας αναμένεται στο τέλος του 2022. 

 2 SHARES