Συνέβη για ένα και μόνο σκοπό.

Τα σφάλματα δεν είναι ασυνήθιστα στις ταινίες, αλλά στο Goodfellas, υπάρχει ένα που έμεινε στην ταινία επίτηδες. Ο Martin Scorsese είναι ένας από τους πιο σεβαστούς σκηνοθέτες στη βιομηχανία και, ενώ έχει εξερευνήσει διάφορα είδη σε όλη την καριέρα του, συνδέεται κυρίως με το είδος των γκάνγκστερ. Αν και έχει γυρίσει διάφορες αξέχαστες ταινίες από αυτό το είδος, αυτή που συχνά θεωρείται ως η καλύτερη γκανγκστερική ταινία του είναι το Goodfellas, που κυκλοφόρησε το 1990 και βασίζεται στο βιβλίο Wiseguy του Nicholas Pileggi.

Τι ακριβώς έγινε με αυτή την σκηνή;

Το Goodfellas εξιστορεί τη ζωή του Henry Hill (Ray Liotta), ενός μαφιόζου συνεργάτη της εγκληματικής οικογένειας Lucchese από τις μέρες του ως έφηβου, γοητευμένος από την παρουσία της μαφίας στη γειτονιά του μέχρι την πλήρη εμπλοκή του με το έγκλημα και μέχρι την απόφασή του χρόνια αργότερα να γίνει ένας πληροφοριοδότης του FBI.

 

 
 

Μέσω του Henry, οι θεατές συναντούν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μαφίας, όπως ο Tommy DeVito (Joe Pesci), ο Jimmy "The Gent" Conway (Robert De Niro) και το αφεντικό τους Paul Cicero (Paul Sorvino). Άνθρωποι επικίνδυνοι αλλά σωστοί με τον δικό τους τρόπο, αν και αυτός που έσπειρε περισσότερο φόβο μεταξύ των κοντινών του ήταν ο Tommy, και έφερε το crew σε μπελάδες μερικές φορές, όπως όταν επιτέθηκε στον ιδιοκτήτη εστιατορίου Sonny Bunz (Tony Darrow).

Ο Sonny ήταν ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου που σύχναζαν τακτικά όλοι οι γκάνγκστερ και εμπλέκεται σε καυγά με τον Tommy. Εδώ ο Sonny πλησιάζει τον Tommy για να του πει για μια απλήρωτη δουλειά, αλλά ο Tommy αντέδρασε επιθετικά (όπως έκανε συνήθως) και του έσπασε ένα μπουκάλι στο κεφάλι. Αυτό οδήγησε τον Sonny να μιλήσει στον Paulie για τις ενέργειες του Tommy, με τον Henry να ενθαρρύνει τον Sonny να πει στον Paulie τι είπαν: μια προσφορά μεριδίου στο εστιατόριο με αντάλλαγμα την προστασία.

 

 

Εδώ βρίσκεται το λάθος με το πούρο

O Paulie δίστασε για λίγο, αλλά τελικά συμφώνησε, και εδώ είναι αυτή η σκηνή όπου διαπραγματεύονται κι όπου ένα λάθος συνέχειας αφέθηκε επίτηδες στο μοντάζ. Προς το τέλος της σκηνής, η κάμερα είναι πίσω από τον Paulie καθώς λέει «δεν είναι καν δίκαιο» με ένα πούρο στο στόμα, αλλά όταν η οπτική γωνία γυρίζει πίσω στο πρόσωπό του στο τέλος αυτής της γραμμής, δεν έχει το πούρο στο στόμα του.

 

 
 

Γιατί άφησαν το λάθος;

Σε μια συνέντευξη στο Film Comment το 2014, η μοντέρ του Goodfellas, Thelma Schoonmaker, ρωτήθηκε για τα λάθη συνέχειας στο The Wolf of Wall Street, κάτι που την οδήγησε να αναπολήσει το προαναφερθέν λάθος στο Goodfellas. Η Schoonmaker εξήγησε ότι, ενώ μοντάρεται μια ταινία και αποφασίζεται μεταξύ απόδοσης και συνέχειας, η προτεραιότητα είναι πάντα η απόδοση και ότι ακόμη και οι πιο καλές ταινίες έχουν μερικά μεγάλα και προφανή λάθη συνέχειας.

 

 

Αυτό το λάθος στο Goodfellas μεταξύ του Paulie και του Sonny κρατήθηκε επειδή ο Darrow ήταν ερασιτέχνης ηθοποιός και πήραν "αυτή την όμορφη ερμηνεία από αυτόν τον ανεκπαίδευτο ηθοποιό" και αυτό ήταν πολύ πιο σημαντικό από «το πούρο του Paul Sorvino». Η Schoonmaker πρόσθεσε ότι οι ναι μεν οι μοντέρ δεν θέλουν να κάνουν τέτοια λάθη αλλά αν «η επιλογή είναι ανάμεσα σε μια όμορφη, καθαρή γραμμή και έναν αυτοσχεδιασμό, θα πηγαίναμε πάντα για τον αυτοσχεδιασμό».

 

 
 

Φυσικά, αυτό δεν είναι το μόνο σφάλμα συνέχειας στο Goodfellas, αν και είναι ένα που επισημαίνουν συχνά οι θεατές, και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα (ή τα περισσότερα από αυτά), το πούρο του Paul που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς αφέθηκε επίτηδες. Αν και τα σφάλματα συνέχειας μπορεί να είναι προφανή μερικές φορές και ακόμη και να αποσπούν την προσοχή, η αλήθεια είναι ότι δεν επηρεάζουν την ιστορία, και στην περίπτωση του συγκεκριμένου στο Goodfellas, ωφέλησε τη δυναμική μεταξύ των χαρακτήρων.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved