Ένα γουέστερν αλλιώτικο από τα άλλα με over the top ερμηνείες από Kirsten Dunst και Benedict Cumberbatch.

Όταν μιλάμε για γουέστερν μιλάμε για μία τεράστια ιστορία μέσα στον κινηματογράφο. Ένα είδος που κατά καιρούς είχε τα πάνω του αλλά είχε και τα κάτω του. Πλέον τα τελευταία χρόνια το είδος που κάποτε ασχολούταν μόνο με πιστολίδι και καουμπόηδες VS Ινδιάνους πλέον έχει εξελιχθεί κι έχει γίνει πολύ πιο βαθύ και συναισθηματικό, μυστηριώδες αλλά και τρομακτικό σε στιγμές.

Τι έχει αλλάξει στο είδος;

Για όσους τους ενδιαφέρει η κινηματογραφική ιστορία θα πούμε πως την αρχή αυτού του φαινομένου την έκαναν ταινίες όπως το There Will Be Blood του Paul Thomas Anderson και The Master,  No Country For Old Men των αδερφών Κοέν, όπως επίσης και πιο παλιές ταινίες όπως το All The Pretty Horses. Συγγραφείς όπως ο Cormac McCarthy έδωσαν στο γουέστερν μία νότα δραματουργίας και εσωτερικότητας την οποία μέχρι τότε δεν την βρίσκαμε πουθενά σε αυτό το είδος.

Κι ερχόμαστε στα δικά μας, γιατί κανείς να αφιερώσει σχεδόν δύο ώρες από τη ζωή του για να δει ένα γουέστερν και μάλιστα στο Netflix; Το Power Of The Dog είναι μία ταινία που καταρρίπτει πολλά από τα κλισέ του είδους, όπως ας πούμε το συνεχόμενο πιστολίδι που βλέπουμε συνήθως ή την καρικατούρα του σκληρού ήρωα που παλεύει για το καλό όλων. Πρόκειται για ένα σενάριο απόλυτα εσωτερικό το οποίο κινείται πίσω από τις πράξεις των ίδιων των χαρακτήρων.

 

 

Δεν είναι φυσικά τυχαίο πως και αυτή η ταινία έχει στηριχθεί στο βιβλίο του μεγάλου Don Winslow, ενός συγγραφέα που έχει αποδείξει ποια είναι η αξία του στην παγκόσμια λογοτεχνία. Γενικώς παρατηρείται σίγουρα μία στροφή στη λογοτεχνία από μέρους του κινηματογράφου.

Κι ας πιάσουμε τώρα τις ερμηνείες

Εδώ θα βρεις μία εντελώς over the top, οσκαρική θα λέγαμε, ερμηνεία της καταπληκτικής σε όλα της Kirsten Dunst. Υποδύεται μία γυναίκα χήρα η οποία έχει ένα παιδί που δεν είναι αυτό που λέμε συνηθισμένο. Παντρεύεται με τον μεγάλο ραντσέρη της περιοχής και μετακομίζει το σπίτι του. εκεί όμως αρχίζουν τα προβλήματα μιας και ο αδερφός του ραντσέρη δεν τους θέλει εκεί, ούτε εκείνη ούτε και το παιδί της. Η Kirsten Dunst έχει ωριμάσει, αυτό είναι φανερό, αλλά όπως το παλιό καλό κρασί, έτσι η ερμηνεία της κυλάει πάνω στην οθόνη τόσο απαλά και σίγουρα που σε αφήνει άναυδο.

 

 
 

Όσο αφορά τώρα τον Benedict Cumberbatch εδώ τα πράγματα πραγματικά ξεφεύγουν. Δεν έχω δει πιο πολυεπίπεδη ερμηνεία σε άλλη ταινία του. Πραγματικά ο άνθρωπος έχει δώσει την ψυχή του για το ρόλο του στριφνού και με πολλά μυστικά τύπου που εργάζεται όλη του τη ζωή στο ράντσο. Ένας άνθρωπος που βάζει μπροστά την σκληρότητα του για να αποφύγει κάποιες προσωπικές του αλήθειες που προφανώς τον πονάνε.

 

 
 

Γιατί πρέπει να το δεις;

Η ταινία στο σύνολο της είναι αρκετά αργόσυρτη αλλά με υπόγειες αιχμές και σοβαρή κριτική για την κοινωνική ζωή του 1925 στην αγροτική Αμερική. Συνδυάζει πολλά είδη μαζί, γουέστερν, δράμα, rural adventure, ακόμη και λίγο horror σε στιγμές. Αν θέλεις πραγματικά να δεις μία σοβαρή και πολύπλευρη ταινία στο Netflix (μιας και τις περισσότερες φορές η συγκεκριμένη πλατφόρμα πολές φορές αρκείται σε λίγο πιο πρόχειρες παραγωγές) τότε το Power Of The Dog θα σε αποζημιώσει σίγουρα.

Δες εδώ μερικές σκηνές από την ταινία:

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved