Ειδικοί καλούν σε ενίσχυση της «αεράμυνας» εναντίον των αστεροειδών

Οι πιθανότητες μιας πρόσκρουσης δεν είναι μεγάλες, όμως η NASA ετοιμάζεται να εκτρέψει έναν αστεροειδή από την τροχιά του για καλό και για κακό.

Σύμφωνα με άρθρο του Politico, η NASA εκτιμά πως η πιθανότητα πρόσκρουσης αστεροειδή στην επιφάνεια του πλανήτη μας είναι μία στα χίλια χρόνια. Παρά τη μικρή αυτή πιθανότητα, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ ετοιμάζεται να «xτυπήσει» έναν αστεροειδή που ταξιδεύει με 25.600 χαω. Η αποστολή ξεκινά στις 24 Νοεμβρίου, θα κρατήσει περίπου ένα χρόνο και το διαστημόπλοιο της NASA έχει στόχο να αλλάξει ελαφρώς την πορεία του αστεροειδή.

 

 

Χάρη στη χρήση νέων τηλεσκοπίων. Η NASA έχει καταφέρει να καταγράψει χιλιάδες αντικείμενα που κινούνται γύρω από τη Γη, 27.000 μέχρι τώρα. Ένα από αυτά είναι και ο αστεροειδής στο μέγεθος της πυραμίδας της Γκίζας, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 2 εκ. χιλιομέτρων. 

Ο απόστρατος Αμερικανός Πτέραρχος Peter Garretson, ειδικό σε θέματα πλανητικής άμυνας, δήλωσε στο Politico πως η κυβέρνηση έχει αρχίσει να παίρνει πολύ πιο σοβαρά το θέμα της άμυνας του πλανήτη από (πολύ) εξωτερικές απειλές.

 

 

Εδώ και 20 χρόνια περίπου υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ορίζει τις ευθύνες και το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που κάποιος αστεροειδής εμφανίσει απειλητική τροχιά, όμως ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει. Ο λόγος δεν είναι μόνο η ατολμία του κογκρέσου, αλλά και η άγνοια.

Θεωρητικά δεν υπάρχει καμία σοβαρή πιθανότητα να χτυπήσει αστεροειδής τον πλανήτη μας μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, υπάρχει όμως ένα μεγάλο αλλά. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε με ακρίβεια την τροχιά μόνο του 40% των αιωρούμενων αντικειμένων γύρω από Γη. Γι’αυτό χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και καταγραφή των αστεροειδών.

 

 

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτή η πρώτη «επιθετική» αποστολή της NASA με την ονομασία DART (Double Asteroid Redirection Test). Στόχος της αποστολής είναι η αλλαγή της τροχιάς του Δίμορφου, o οποίος είναι σε τροχιά γύρω από τον μεγαλύτερο αστεροειδή Δίδυμου. 

Το σχέδιο της αποστολής είναι πολύ απλό φαινομενικά. Το διαστημόπλοιο απλά θα προσκρούσει στον αστεροειδή με σκοπό να δει η NASA το κατά πόσο είναι εφικτό να αλλάξει, έστω και οριακά, η τροχιά ενός αστεροειδή. Στο τέλος του 2022 θα ξέρουμε αν ο πλανήτης μας είναι απόλυτα θωρακισμένος ή πρέπει να φτιάξουμε το δικό μας Death Star.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved