Όταν ο Walt Disney δούλεψε σαν μυστικός πράκτορας για το FBI

Μπορεί να ακούγεται σαν ταινία αλλά είναι αλήθεια.

Ο Γουώλτερ Έλιας Ντίσνεϋ (Walter Elias "Walt" Disney, Γεννήθηκε 5 Δεκεμβρίου 1901 – Απεβίωσε 15 Δεκεμβρίου 1966) ήταν Αμερικανός δημιουργός κινουμένων σχεδίων, επιχειρηματίας, ηθοποιός φωνής και παραγωγός ταινιών. Θεωρείται πρωτοπόρος στη βιομηχανία του αμερικανικού animation. Μαζί με τον αδερφό του, Ρόυ Ντίσνεϋ, ίδρυσε το Disney Brothers Studio (νυν The Walt Disney Company).

 

 

Για πολλούς ήταν ο κορυφαίος παραμυθάς του 20ου αιώνα, ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με τη μαγεία των κινουμένων σχεδίων. Είναι ο άνθρωπος που στην ουσία έφτιαξε τα παιδικά όνειρα όλων των παιδιών του κόσμου για πολλά χρόνια. Ακόμη και σήμερα η κληρονομιά του είναι αξεπέραστη.

Ήταν όμως και ο άνθρωπος με πολλές σκοτεινές πλευρές που χαρακτηρίστηκε ακραίος αντικομουνιστής και αντισημίτης. Μπορεί να σου ακούγεται εντελώς παράξενο σήμερα αλλά όμως τότε ο πιο διάσημος σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων δούλευε σαν «καρφί» για το ίδιο το FBI.

 

 
 

Ο Walt Disney γεννήθηκε στον Δεκέμβριο του 1901. Πριν καν κλείσει τα 19 του χρόνια είχε αποφασίσει πως η δημιουργία κινουμένων σχεδίων είναι η δουλειά που του ταιριάζει. Είχε ένα απεριόριστο ταλέντο στο να φτιάχνει όνειρα για παιδιά αλλά και για μεγάλους. Είχε όμως και πολλές σκοτεινέ πτυχές στην προσωπικότητα του.

Το 1923 μετακόμισε στην Καλιφόρνια κι έστησε το δικό του στούντιο σ' ένα εγκαταλελειμμένο γκαράζ. Από τότε ξεκίνησε να φτιάχνει την τεράστια αυτοκρατορία που γνωρίζουμε σήμερα.

 

 
 

Σε εκείνο το μέρος «γεννήθηκε» από τη γραφίδα του ο Μίκυ Μάους, η διασημότερη ίσως φιγούρα στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων, αλλά και ο Πλούτο, ο Ντόναλντ, ο Γκούφι και πολλοί άλλοι «χάρτινοι» ήρωες, που ακόμα και σήμερα αποτελούν πηγή γέλιο του για εκατομμύρια παιδιά (μικρά και μεγάλα) σε ολόκληρο τον κόσμο. Από την άλλη όμως ο ίδιος ο δημιουργός τους ήταν γεμάτος φόβους και εμμονές. Φοβόταν μέχρι θανάτου τους κομμουνιστές. Κανείς δεν ήξερε γιατί. Έτσι συνεργάστηκε οικειοθελώς με το FBI.

Από εκεί και πέρα η πορεία του μπαίνει σε σκοτεινά μονοπάτια. Κανείς δεν το περίμενε σήμερα πως κάποτε ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης κινουμένων σχεδίων θα ήταν τόσο φοβισμένος αντισημίτης.

 

 
 

Κατέκτησε τα πάντα και η ζωή του ήταν γεμάτη φως. Είχε, όμως, και πολλές σκοτεινές σελίδες. Πολλές αθέατες πτυχές που έγιναν γνωστές πολλά χρόνια αργότερα. Τότε κανείς δεν το γνώριζε.

Αντικομουνιστής μέχρι το κόκκαλο και μάλιστα με μανία ενάντια σε όσους ήταν αριστεροί.

Ο Walt Disney ήταν αντικομουνιστής. Ήταν όμως και άνθρωπος του Χόλιγουντ. Αυτές τις δυο «ιδιότητές» του, φρόντισε να εκμεταλλευτεί ο διαβόητος διοικητής του FBI, Edgar Hoover ο οποίος αφού τον πλησίασε τον στρατολόγησε ως μυστικό πράκτορα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας των ΗΠΑ για να του «δίνει» τους κομμουνιστές.

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Νοεμβρίου του 1940. Ο Walt Disney το έκανε με μεγάλη του χαρά και μάλιστα από ένα σημείο και έπειτα έγινε... «Βασιλικότερος του Βασιλέως» με λίγα λόγια και πιο απλά, ο Disney έγινε ο πιο φανατικός του FBI και των διωγμών και παρακολουθήσεων κατά των αριστερών ανθρώπων στην Αμερική.

Δες εδώ ποιος ήταν ο διάσημος Walt Disney:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved