Πώς ο Bill Gates έσωσε το 1997 την Apple με ένα δάνειο 200 εκ. δολαρίων

Κι όμως δεν έχουμε κάνει λάθος, την Apple έσωσε.

Όταν ακούς αυτή τη δήλωση για πρώτη φορά αναρωτιέσαι αν έχει γίνει κάποιο λάθος κι έχουμε μπερδέψει την Apple με την Microsoft. Κι όμως κάποτε ο Bill Gates έσωσε με μία επένδυση 200 εκατομμυρίων δολαρίων την αντίπαλη εταιρία του. Γιατί όμως έκανε κάτι τέτοιο; Ακούγεται τρελό αλλά είναι αλήθεια.

Το έτος είναι 1997 και η Apple προσπαθεί να κρατηθεί ανοιχτή, τα έξοδά της πολλά και τα έσοδα ελάχιστα. Ναι τότε ακόμη δεν είχε γίνει ο κολοσσός της τεχνολογίας που είναι σήμερα.

 

 
 

Την περίοδο εκείνη η χρηματιστηριακή της αξία της Microsoft είναι πενταπλάσια. Άλλωστε η Apple έπεφτε συνεχώς από το 1989, όταν για τελευταία φορά ήταν πιο ισχυρή από την Microsoft. Έτσι κι αλλιώς όλοι γνωρίζουμε πως στην αγορά των υπολογιστών και του λογισμικού τα πράγματα είναι εντελώς ρευστά πάντα.

 

 

Η συμφωνία περιλάμβανε βοηθητικό πακέτο 150 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Apple με αντάλλαγμα μετοχές στην Apple, χωρίς δικαίωμα ψήφου στο συμβούλιό της, καθώς και με τη διαβεβαίωση ότι η Microsoft θα υποστηρίζει το Microsoft Office για το OS X για 5 χρόνια.

Ο τότε CEO της, Steve Jobs, καταφέρνει το αδύνατο. Με αξιοσημείωτη δεξιοτεχνία, που πολλοί χαρακτήρισαν “απατεωνιά”, καταφέρνει τον Bill Gates της Microsoft να πει το οκ. Κι όμως τα κατάφερε κι έσωσε την εταιρία του δηλαδή την Apple.

 

 
 

O Bill Gates όμως υπήρξε έξυπνος σε αυτή του την κίνηση να δανείσει την Apple, συγκεκριμένα μπόρεσε κι απέσυρε τις μηνύσεις που είχαν γίνει σε βάρος της Microsoft.

 

 

H Apple συμφώνησε να αποσύρει μηνύσεις για αντιγραφή της εμφάνισης των Windows από το OS X, καθώς και για την επιλογή της Microsoft να έχει προεγκατεστημένο τον Internet Explorer στα Windows.

Σήμερα, η Apple είναι πιο πάνω από την Microsoft, και με χρηματιστηριακή αξία που την βάζει στην δεύτερη θέση στον δείκτη Standard & Poor’s 500, αμέσως μετά τον πετρελαϊκό κολοσσό Exxon Mobil Corp.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved