Squid Game: Στη Βόρεια Κορέα πιστεύουν ότι είναι μια ρεαλιστική απεικόνιση του καπιταλισμού

Σε μια σπάνια απόπειρα τηλεκριτικής, η χώρα του Kim Jong-un φαίνεται να απόλαυσε και αυτή το νέο μεγάλο τηλεοπτικό κόλλημα.

Και λέμε σπάνια γιατί η πολιτιστική παραγωγή της Νότιας Κορέας είναι ίσως το πιο απαγορευμένο πράγμα που μπορεί να απολαύσει κανείς στη Βόρεια Κορέα. Τα K-Dramas η Κ-Pop και άλλα πολλά Κ πολιτιστικά προϊόντα, μπορεί να καταναλώνονται και  απολαμβάνονται με μεγάλη όρεξη σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι όμως και στη Βόρεια Κορέα.

Για την ακρίβεια αν συλληφθεί κάποιος να βλέπει νοτιοκορεάτικο σίριαλ, κερδίζει αυτόματα ένα εισιτήριο για κάθειρξη με καταναγκαστικά έργα και άλλα τέτοια δυσάρεστα. Συνεπώς όχι μόνο σχολιασμός, αλλά ούτε η παραμικρή αναφορά δεν γίνεται στα «εκφυλισμένα πολιτιστικά προϊόντα του παρακμιακού Νότου». Για το Squid Game όμως, έγινε μια εξαίρεση.

 

 

Δεν ξέρουμε αν ήταν η πραγματικά παγκόσμια επιτυχία του αυτή που ανάγκασε τις λιγομίλητες αρχές της απομονωμένης χώρας που τις ανάγκασε να τοποθετηθούν, αλλά άδραξαν την ευκαιρία για να εξαπολύσουν μια επικοινωνιακή καταιγίδα με έτοιμο προπαγανδιστικό υλικό που βρήκαν στο Netflix.

 

 

Σύμφωνα με το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό site της Βόρειας Κορέας, το Squid Game περιγράφει με τον πιο ακριβή τρόπο της συνθήκες αποκτήνωσης που επικρατούν στη νοτιοκορεατική κοινωνία. Ακόμα αναφέρουν πως ο άκρατος ανταγωνισμός έχει αφαιρέσει κάθε ίχνος ανθρωπιάς από τις διαπροσωπικές σχέσεις των Νοτιοκορεατών και πάνω στην απόγνωσή τους δεν θα δίσταζαν να λάβουν μέρος σε ένα παιχνίδι για να ξεχρεώσουν ακόμα κι αν έχαναν τη ζωή τους.

Το άρθρο ακόμα συμπληρώνει πως οι συνθήκες ζούγκλας της Νότιας Κορέας, η διαφθορά και η ανηθικότητα, μετατρέπει τους φτωχούς και πνιγμένους στα χρέη πολίτες σε πιόνια διασκέδασης για τους λίγους πλούσιους που διασκεδάζουν τη βαρεμάρα τους παίζοντας με ανθρώπους.

 

 

Σε γενικές γραμμές το point του βορειοκορεατικού μέσου δεν είναι εντελώς λανθασμένο. Η κοινωνική κριτική μέσα από σειρές και ταινίες στη Νότια Κορέα είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Το Squid Game έρχεται να προστεθεί σε έργα όπως ο οσκαρικό Parasite ή το Host που ασκούν δριμύτατη κριτική στις κοινωνικές ανισότητες που πλήττουν τη Νότια Κορέα. Βέβαια όταν η κριτική έρχεται από μια χώρα σαν τη Βόρεια Κορέα, ίσως να χάνεται ένα μέρος του μηνύματος λόγω του βεβαρημένου παρελθόντος του αγγελιοφόρου. 

Στην τελική αν άρεσε ακόμα στους Βορειοκορεάτες, μάλλον δίκαια το Squid Game κατέκτησε την πρωτιά ως το πιο δημοφιλές πρόγραμμα του Netflix.         



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved