Στο Ελ Σαλβαδόρ ένα ηφαίστειο βοηθά στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων

Τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και επιστημονικής φαντασίας σαν το Dune γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα.

Στην πραγματικά δεν μοιάζει τόσο πολύ με spice mining του Dune, αλλά δεν παύει να είναι εντυπωσιακό. Αρχικά να πούμε ότι πρόκειται για μία ακόμα χρήση της γεωθερμίας, μία από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν όσες χώρες βρίσκονται κοντά σε ηφαίστεια όπως η Ισλανδία ή το Ελ Σαλβαδόρ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ενέργεια που παράγεται μέσω γεωθερμίας από το ηφαίστειο, κατευθύνεται προς την «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων.

 

 

Η μικρή αυτή δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής είναι πρωτοπόρα στον τομέα των κρυπτονομισμάτων και μάλιστα τον περασμένο μήνα προχώρησε στη θεσμοθέτηση του Bitcoin ως νόμιμη νομισματική εναλλακτική παράλληλα με το εθνικό νόμισμα. Είναι η πρώτη χώρα του κόσμου η οποία προχώρησε σε αυτή την καινοτομία και τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξει κι ένα «νομισματοκοπείο».

 

 

Ο πρόεδρος της χώρας, Nayib Bukele έχει πάρει τόσο ζεστά το θέμα που ενέπλεξε την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού στο παιχνίδι και κάνοντας χρήση της πηγής ενέργειας που χρησιμοποιεί. Στις πρώτες δοκιμές η εξόρυξη απέδωσε 269 δολάρια, ένα ποσό το οποίο μπορεί να μη φαντάζει εντυπωσιακό, αλλά είναι ο θεμέλιος λίθος για επίσημο κρατικό mining κρυπτονομισμάτων.

 

 

Μέχρι τώρα το Bitcoin χρησιμοποιείται ευρέως για μικροαγορές και καθημερινά ψώνια στο  Ελ Σαλβαδόρ και στόχος της κυβέρνησης, αφού προχωρήσει σε mining μεγάλης κλίμακας, να επεκταθεί και σε μεγάλης αξίας αγορές όπως αυτοκίνητα, σπίτια και εισαγωγές. Η ηφαιστειακή γεωθερμία έχει χρησιμοποιηθεί και στην Ισλανδία για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, όμως είναι ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι κρατική. 

 

 

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου για το Ελ Σαλβαδόρ να προχωρήσει σε πλήρη αντικατάσταση του εθνικού του νομίσματος με το Bitcoin κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει μια χιονοστιβάδα αναπτυσσόμενων χωρών που προσβλέπουν σε μια απελευθέρωση της νομισματικής τους πολιτικής από το αμερικάνικο δολάριο.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved