Οι Νορβηγικές ειδικές δυνάμεις έχουν το πιο δύσκολο πρόγραμμα εκπαίδευσης

Μόλις το 1% όσων δηλώνουν συμμετοχή καταφέρνει να φτάσει μέχρι το τέλος και να γίνει μέλος της ελίτ αρκτικής στρατιωτικής δύναμης. 

Το ακριβές πρόγραμμα εκπαίδευσης των παγκόσμιων ελίτ ειδικών δυνάμεων σπάνια γίνεται ευρύτερα γνωστό. Η μυστικοπάθεια γύρω από τις σίγουρα δύσκολες συνθήκες είναι βασικό συστατικό της ψυχολογικής θωράκισης του θεσμού. Κρατώντας απόρρητες τις συνθήκες διαβίωσης κι εκπαίδευσης τις κάνουν πιο γοητευτικές στου υποψήφιους και πιο τρομερές στους εχθρούς. 

Την παράδοση έσπασαν οι Νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις έσπασαν την ομερτά και έδωσαν την ευκαιρία σε ένα πρώην ορειβάτη, και νυν youtuber, να πάρει μια ιδέα από το βαρύ πρόγραμμα μιας πολύ ειδικής μονάδας του νορβηγικού στρατού. Πρόκειται για τον Magnus Midtbø ο οποίος πέρασε μερικές μέρες με τις ομάδες αναγνώρισης μακράς εμβέλειας του νορβηγικού στρατού. 

 

 

Στο πλαίσιο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ έχουν παρόμοιο status με τους SEALs του Αμερικανικού Ναυτικού προσαρμοσμένοι στο αλπικό τοπίο της σκανδιναβικής χώρας. Η Νορβηγία είναι μια χώρα εξαιρετικά ορεινή, με πολλές βουνοκορφές που ξεπερνούν τα 4000 μέτρα υψόμετρο και φυσικά σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες. Πριν από μερικούς μήνες μια ομάδα αυτής της μονάδας έγινε πρωτοσέλιδη είδηση στη χώρα επειδή αναγκάστηκε να περάσει 44 μέρες σερί σε θερμοκρασίες -30 Cº.

 

 

Ο Midtbø δέχθηκε το βάπτισμα του πυρός συμμετέχοντας σε μια πεζοπορία 35 ωρών με σκοπό τη διάσωση ενός πιλότου. Στη συνέχεια ακολούθησε την ομάδα στο κέντρο εκπαίδευσης, εκεί που κόβεται το 99% όσων δηλώνουν συμμετοχή για τις πιο μάχιμες δυνάμεις του αρκτικού κύκλου. Μόνο οι ασκήσεις φυσικής κατάστασης είναι ενδεικτικές για τις απαιτήσεις της ομάδας.

Αρχικά ο youtuber έπρεπε να σηκωσει σε bench bull το σωματικό βάρος σε μία επανάληψη. Στη συνέχεια πρέπει να επαναλάβει την άσκηση για πεντε ακόμα φορές αυξάνοντας το βάρος κατά δέκα κιλά. Ακολουθούν οι έλξεις με πρόσθετο βάρος 25 κιλών.

 

 

Η πιο περίεργη δοκιμασία είναι η ρίψη φαρμακείου. Πρόκειται για το βάρος που έχει ένα στάνταρ σακίδιο με ιατρικά εφόδια και πρέπει οι στρατιώτες να μπορούν να μπορούν να το πετάξουν ο ένας στον άλλον.  Το σακίδιο έχει βάρος 10 κιλά και η απόσταση που πρέπει να φτάσει είναι τα 5 μέτρα. Η επίδοση δεν είναι τρομερή αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και οι ακραίες κλιματικές συνθήκες που θα πρέπει να γίνει. 

Η πιο ακραία δοκιμασία εντός γυμναστηρίου είναι διάδρομος και μόνο με τον διάδρομο που κάνουμε στο γυμναστήριο για ζέσταμα δεν πρόκειται. Αρχικά οι δοκιμαζόμενοι πρέπει να έχουν πλήρη εξάρτυση, αυτό περιλαμβάνει εκτός από τη στολή, ένα σακίδιο 25 κιλών στην πλάτη συν τον οπλισμό στα χέρια που ζυγίζει άλλα 4 κιλά. Ο διάδρομος ξεκινάει ομαλά και ανα δέκα λεπτά αυξάνεται η κλιση κατά 3%. Ο έμπειρος ορειβάτης άντεξε για 18 λεπτά ενώ για να το περάσει κάποιος θα πρέπει να αντέξει τουλάχιστον για 45 λεπτά. 

 

 

Μπορεί να κόπηκε τελικά ο Midtbø, όμως δέχθηκε τα εύσημα των εκπαιδευτών γιατί τόλμησε να περάσει το τεστ αμέσως μετά την πεζοπορία των 35 ωρών χωρίς να ξεκουραστεί πρώτα.   



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved