Οι πιθανότητες αφανισμού του ανθρώπινου είδους μόλις αυξήθηκαν

Επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα παρακολουθώντας τη ζωή βακτηρίων σε λίμνες και ποτάμια.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature, η εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού των βακτηρίων σε σώματα γλυκού νερού, ίσως είναι ένα προμήνυμα κάποιας μεγάλης οικολογικής καταστροφής. Είναι κάτι που έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, πριν από εκατοντάδες χρόνια και ίσως ξανασυμβεί.

 

 

Πριν από 251 εκατομμύρια χρόνια συνέβη ο Μεγάλος Θάνατος στον πλανήτη, ένα φαινόμενο που αφάνισε σχεδόν το 90% του πληθυσμού της Γης. Κατά τον επικεφαλής της έρευνας, Chris Mays, τα αυξανόμενα επίπεδα τοξικής άλγης και βακτηρίων που προκάλεσαν τον Μεγάλο Θάνατο, μοιάζουν αρκετά με τις αυξητικές διαθέσεις που παρατήρησαν κατά τη διάρκεια της έρευνάς του.

 

 

Στη συνέχεια πρόσθεσε καθησυχαστικά πώς δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, αλλά προς τα εκεί βαδίζουμε αν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα. Η αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι σημαντικός παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη τοξικής άλγης σε λίμνες και ποτάμια, οπότε είναι απολύτως λογικός ο φόβος των επιστημόνων. 

Όμως δεν είναι μόνο η αύξηση της θερμοκρασίας που ευνοεί το τοξικό αυτό φαινόμενο. Η αποψίλωση των δασών κάνει τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους να παρασύρονται και να καταλήγουν σε λίμνες και ποτάμια. Έτσι δημιουργείται ένα ακόμα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της άλγης. 

 

 

Προφανώς και υπάρχει ακόμα χρόνος για την αναστροφή του κλίματος, όμως οι επιστήμονες επισημαίνουν πως δεν αρκούν πια ημίμετρα. Πρέπει η αντιμετώπιση του φαινομένου να εστιάσει σε όλους τους παράγοντες πρόκλησής του. Από την αποψίλωση των δασών μέχρι την καύση ορυκτών καυσίμων, είναι πλέον άμεσα αντιληπτό, ότι ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στον πλανήτη γυρίζει εναντίον μας στο πολλαπλάσιο και μάλιστα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved