H έρευνα της Microsoft για την τηλεργασία αφήνει μικτά συναισθήματα

Η παραγωγικότητα και το brainstorming έχουν πληγεί, όμως οι εργαζόμενοι είναι πιο χαρούμενοι στο σπίτι τους.

Πρόσφατα η Microsoft ανακοίνωσε πως μεταθέτει στο αόριστο μέλλον το πλάνο της επιστροφής των εργαζομένων της στο γραφείο, αφού η πανδημία δεν αναμένεται να μας αφήσει σύντομα ήσυχους. Αυτό συνέπεσε με μια έρευνα που έκανε γύρω από την παραγωγικότητα και τις υπόλοιπες παραμέτρους της εργασίας που επηρεάζει η τηλεργασία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behaviour. 

 

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η Microsoft με βαριά καρδιά πήρε την απόφαση της αναβολής γιατί η τηλεργασία μάλλον έπληξε την εταιρεία. Το μεγαλύτερο πλήγμα, σύμφωνα με την έρευνα, δέχθηκε η δημιουργικότητα. Οι εργαζόμενοι έχασαν την επαφή με συναδέλφους από άλλα τμήματα και project και κράτησαν την απολύτως απαραίτητα επαφή με τη δική τους ομάδα μόνο. Αυτή η έλλειψη εργασιακής κοινωνικότητας έριξε στα τάρταρα τη εξωστρέφεια των εργαζόμενων με άμεσα ορατές συνέπειες.

 

 

Από την πλευρά των τηλεφωνημάτων εκτός δουλειάς, παρατηρήθηκε μια δραστική μείωση, η οποία όμως αναπληρώθηκε και με το παραπάνω με κατάχρηση των email και ακόμα περισσότερα zoom meetings που προσπαθούσαν να αντικαταστήσουν την φυσική παρουσία των εργαζομένων. Αυτή η εξέλιξη με τη σειρά της έφερε περιορισμό του ωφέλιμου χρόνου εργασίας ή ακόμα χειρότερα, καταστρατήγηση του ωραρίου.

 

 

Στα συμπεράσματα της έρευνας η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά τις μακροχρόνιες συνέπειες της αποξένωσης των εργαζομένων. Γιατί ειδικά το κομμάτι της δημιουργικότητας αφορά προϊόντα που πρόκειται να βγουν τα επόμενα χρόνια. Το οξύμωρο είναι ότι στο σύνολό τους, οι εργαζόμενοι όλων των βαθμίδων δείχνουν να έχουν την καλύτερη εργασιακή διάθεση που είχαν ποτέ.

Το άγχος και ο φόβος της πανδημίας δεν έχει διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων και η εμπιστοσύνη μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων, είναι πιο ισχυρή από ποτέ και προς τις δύο κατευθύνσεις. 

 

 

Από τη στιγμή που ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία της τηλεργασίας, το Teams, είναι πνευματικό παιδί της Microsoft, θα περιμέναμε να είναι ικανοποιημένος ο τεχνολογικός κολοσσός, αφού το ρεφάρισμα από αυτή την εφαρμογή δεν είναι αμελητέα ποσότητα.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved