Πώς οι δορυφόροι έγιναν το μεγαλύτερο όπλο μας απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Η οπτική που μας δίνει η δορυφορική για τον πλανήτη έχει ανεξάντλητες εφαρμογές.

Το θέαμα των μεγάλων φυσικών καταστροφών από δορυφορικές φωτογραφίες πλέον ακολουθούν όλους τους μεγάλους τίτλους ειδήσεων. Το είδαμε με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια και τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, όμως οι δορυφόροι δεν χρησιμεύουν μόνο στην αποτύπωση της πραγματικότητας, μπορούν να την επηρεάσουν κιόλας.

 

 

Ένα άρθρο της Samantha Mathewson στο Space.com αναλύει τη συνεισφορά των δορυφόρων τα τελευταία 20 χρόνια. Η πρώτη στιγμή που έγινε χρήση της δορυφορικής τεχνολογίας για την αποτίμηση του μεγέθους μιας καταστροφής ήταν η τρομοκρατική επίθεση της 11/9 στους Δίδυμους Πύργους. Οι εικόνες είχαν προέλθει από τον δορυφόρο Ikonos, ο  οποίος τότε ήταν ο μοναδικός που μπορούσε να στείλει στη Γη εικόνες υψηλής ανάλυσης και το έκανε μέχρι 2015 όταν και έληξε η αποστολή του.

 

 

Πλέον οι δορυφόροι που μπορούν να στείλουν εικόνες υψηλής ανάλυσης έχουν αυξηθεί και μάλιστα μπορούν να το κάνουν σε πραγματικό χρόνο. Η 11/9 ήταν η πρώτη φορά που δόθηκε στη δημοσιότητα απόρρητο στρατιωτικό υλικό, οι φωτογραφίες του Ikonos είχαν τέτοια χρήση μόνο μέχρι τότε, και από τότε δόθηκε το πράσινο φως για πολιτική χρήση της δορυφορικής τεχνολογίας.   

 

 

Η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο μιας πυρκαγιάς ή ενός ακραίου καιρικού φαινομένου, έχει δώσει τη δυνατότητα στις αρχές να δίνουν πιο σαφείς εκτιμήσεις και οδηγίες στους πολίτες. Ταυτόχρονα μπορούν να προβλέπουν την πορεία του φαινομένου με μεγαλύτερη ακρίβεια κι έτσι να το αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά. 

Δυστυχώς όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλες μεγάλες καταστροφές, μια καταστροφή έγινε η αφορμή για να αποφευχθούν άλλες, ίσως μεγαλύτερες, στο μέλλον.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved