Έρευνα: Πώς το όζον θα σώσει τον πλανήτη μέχρι το 2100

Επιτέλους και μία καλή είδηση που όμως αργεί ακόμη.

Το μόνο που μπορεί να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη μας είναι αυτό που λέμε όζον. Η ανάκαμψη του όζοντος στην στρατόσφαιρα θα έχει γλιτώσει τη Γη από αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου έως το 2100. Μέχρι τότε όμως τι κάνουμε; Εμείς εδώ πως θα επιβιώσουμε; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα.

 

 

Για να δούμε όμως τα επιστημονικά δεδομένα για να καταλάβουμε με τι έχουμε να κάνουμε και ποιο ακριβώς είναι το μεγάλο μας πρόβλημα.

Τα κλιματικά οφέλη από την απαγόρευση χλωροφθορανθράκων (CFC), με το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ του 1987, ήταν περισσότερα από τα αναμενόμενα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature.

 

 
 

Να και κάτι καλό που έγινε με μέτρα που είχαν παρθεί πριν από τριάντα χρόνια και βάλε. Τώρα όμως φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα εκείνων των περιοριστικών μέτρων υπέρ του περιβάλλοντος.

Το στρώμα του όζοντος στην στρατόσφαιρα άρχισε να ανακάμπτει, αναστρέφοντας χρόνια επικίνδυνης «λέπτυνσης». Πόσες φορές δεν είχαμε ακούσει στο παρελθόν για το στρώμα το όζοντος χωρίς να έχουμε ιδέα τι είναι. Τώρα καταλαβαίνουμε.  

Με το μοντέλο που δημιούργησαν οι επιστήμονες, «είδαν» πως θα ήταν η Γη αν τα CFC εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται και ανακάλυψαν πως, ως το 2100, η μείωση του όζοντος θα προκαλούσε εκτεταμένη καταστροφή στη χλωρίδα, εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας.

 

 
 

Τώρα όμως αυτό θα έχει περιοριστεί κατά πολύ με εκείνους τους περιορισμούς πίσω από το 1987. Αυτό είναι κάτι θετικό επιτέλους. Κάτι καλό που ακούσαμε τελευταία.

Η κατεστραμμένη βλάστηση δεν θα απορροφούσε τις ίδιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, η οποία με τη σειρά της θα παρέμενε επιβαρυμένη. Σκεφτείτε λοιπόν έναν κόσμο χωρίς φυτά και χωρίς οξυγόνο. Ακούγεται εντελώς ζοφερό έτσι δεν είναι;

«Σε ένα κόσμο χωρίς το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, τα επίπεδα CO2 θα ήταν 30% υψηλότερα» σε σχέση με έναν κόσμο που ελέγχονται τα CFC, λέει ο επικεφαλής ερευνητής Πολ Γιανγκ, ατμοσφαιρικός επιστήμονας το πανεπιστημίου Lancaster. Αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί μετά από τα τόσα κακά νέα που ακούγονται για το περιβάλλον αυτό τον καιρό.

πηγή

Δες εδώ για να μάθεις περισσότερα για την έρευνα αυτή:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved