Ανακάλυψη μούμιας στην αρχαία Πομπηία αποδεικνύει πως η Ελληνική γλώσσα κυριαρχούσε

Η γλώσσα μας βρίσκεται παντού και αυτό το λέει η επιστήμη.

Κι όμως η Ελληνική γλώσσα ήταν σημαντική κι έπαιζε κυριαρχικό ρόλο στην αρχαιότητα, σε όλο τον κόσμο. Τώρα μία νέα ανακάλυψη των αρχαιολόγων μας επισημαίνει πως όντως αυτό είναι αλήθεια. Υπάρχουν στοιχεία πλέον που δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει.

 

 

Μία μούμια που ανακαλύφθηκε σε έναν τάφο έξω από την πόλη της αρχαίας Πομπηίας συνδέεται πολύ στενά με το ελληνικό στοιχείο. Μπορεί τώρα να ακούγεται παράξενο αλλά εκείνη την εποχή η Ελλάδα είχε στενές σχέσεις με την Ιταλία.

Ο τάφος χτίστηκε πριν την έκρηξη του ηφαιστείου που έθαψε όλη την πόλη. Σύμφωνα λοιπόν με τις επιγραφές στον τάφο, ο νεκρός ονομαζόταν Marcus Venerius Secundio και πέθανε σε ηλικία 60 ετών.

 

 
 

Βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση και οι επιστήμονες ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν πολλά στοιχεία σχετικά με την ελληνική γλώσσα και πως αυτή συνδέεται με τον τάφο.

Κάποια στιγμή στη ζωή του υπήρξε σκλάβος, αργότερα όμως ελευθερώθηκε και έγινε ένας δημοφιλής ιερέας ο οποίος πραγματοποιούσε τελετές τόσο στα Λατινικά όσο και στα Ελληνικά.

Το “ludi graeci” το καταλαβαίνουμε ως παραστάσεις στην Ελληνική γλώσσα. Είναι η πρώτη ξεκάθαρη απόδειξη για παραστάσεις στην Ελληνική γλώσσα στην Πομπηία, τις οποίες προηγουμένως θεωρούσαμε υπαρκτές μόνο από έμμεσους δείκτες.

 

 
 

Είναι πλέον γεγονός πως η Ελληνική γλώσσα έπαιζε κύριο ρόλο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας της Ιταλίας στην αρχαιότητα.

Εδώ έχουμε ακόμα ένα μωσαϊκό της πολυεθνικής Πομπηίας όπου τα Ελληνικά, η επικρατούσα γλώσσα στην ανατολική Μεσόγειο, εμφανίζεται δίπλα στα Λατινικά. Τα Ελληνικά ήταν σίγουρα μία από τις κύριες γλώσσες των ανθρώπων εκεί.

Το ότι οι παραστάσεις στα Ελληνικά ήταν οργανωμένες είναι απόδειξη για το ανοιχτής κουλτούρας κλίμα που χαρακτήριζε την αρχαία Πομπηία, δείχνοντας πως η κουλτούρα δεν έχει σύνορα.

Δες εδώ για να διαπιστώσεις τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι εκεί:

πηγή



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved