Assosiated Press Pablo Escobar: Το μυστήριο της χαμογελαστής φωτογραφίας σύλληψης

Στις mugshots οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι κατηφείς μπροστά στην προοπτική της φυλάκισης, ο μεγαλύτερος έμπορος ναρκωτικών ήταν εξαίρεση και σε αυτό.

Για να είναι κάποιος χαμογελαστός μπροστά στον φωτογραφικό φακό της αστυνομίας, το πιο πιθανό είναι να μην έχει συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης, να είναι υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών ή στην τελική να έχει το ακαταλόγιστο. Ο Pablo Escobar δεν ήταν τίποτα από αυτά στην πρώτη και τελευταία φωτογραφία που κατάφερε να τον απαθανατίσει με αυτόν τον τρόπο η αστυνομία. Κάτι άλλο σκεφτόταν.

 

 escobar

 

Η φωτογραφία είναι από όταν συνελήφθη το 1976 μεταφέροντας με το αυτοκίνητό του περίπου 20 κιλά κοκαΐνης, μια μάλλον αστεία ποσότητα για τις δυνατότητες διακίνησης που θα ανέπτυσσε στο μέλλον ο διαβόητος ναρκωτρομοκράτης. Είχε μόλις αρχίσει να εφαρμόζει το δόγμα “Plata o Plomo” απέναντι στις διωκτικές αρχές. Δηλαδή έδινε τη δυνατότητα στους αστυνομικούς να πάρουν μια παχυλή αμοιβή για να τον αφήσουν να ασκεί απερίσπαστος την «επιχειρηματική» του δραστηριότητα. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο θάνατος ήταν η μοναδική εναλλακτική.

 

 

Το 1976 έκανε τα πρώτα του βήματα στο εμπόριο ναρκωτικών και το plata ήταν κάπως περιορισμένο, άρα το plomo έπαιζε περισσότερο. Ο Escobar χαμογελούσε σε αυτή τη φωτογραφία γιατί ήξερε ότι πολύ σύντομα θα ήταν ελεύθερος και θα γύριζε στο χτίσιμο της αυτοκρατορίας του. Ξαφνικά άρχισαν να εμφανίζονται και να πεθαίνουν, όχι και τόσο μυστηριωδώς, όσοι αστυνομικοί αναλάμβαναν τον χειρισμό της υπόθεσής του μέχρι να σταματήσουν να ασχολούνται και μοιραία οι κατηγορίες να καταρρεύσουν πριν φτάσουν στο ακροατήριο κάποιου δικαστηρίου. 

 

 

Ο Pablo Escobar είχε κάθε λόγο να χαμογελά, σε λίγα χρόνια θα είχε τον έλεγχο του 80% της παγκόσμιας αγοράς κοκαΐνης, θα μπορούσε να διαπραγματεύεται με τον πρόεδρο της χώρας, να χρηματοδοτεί πολέμους και τελικά να φτάνει στην κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Αντίστοιχα γρήγορη θα ήταν και η πτώση του, αλλά αυτό δεν μπόρεσε να το προβλέψει όταν τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved