Γιατί οι στολές των αστροναυτών είναι άσπρες ή πορτοκαλί;

Όπως κάθε στολή ειδικών συνθηκών, έτσι και αυτή των αστροναυτών σχεδιάζεται αποκλειστικά με γνώμονα τη λειτουργικότητα.  

Όσο κλασάτο αέρα κι αν αποπνέουν τα λευκά ρούχα, είναι μόνο πονοκέφαλος η προσοχή που πρέπει να τους δίνεις για να μην λερωθούν. Όμως το λευκό έχει μια αρετή που είναι πολύτιμη για τις στολές των αστροναυτών. Όπως θα θυμάσαι και από τη φυσική στο σχολείο, το άσπρο ανακλά την περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και είναι το πιο δροσερό χρώμα ρούχων το καλοκαίρι, περίπου για τον ίδιο ακριβώς λόγο το προτιμούν και οι διαστημικές υπηρεσίες για τα πληρώματά τους. 

 

 

Μακριά από την ατμόσφαιρα η ακτινοβολία γίνεται ακόμα πιο έντονη και ο κίνδυνος εγκαυμάτων και καρκινογενέσεων αυξάνεται εκθετικά. Παρά την τεχνολογία αιχμής που κουβαλούν αυτές οι στολές, τίποτα δεν προσφέρει πιο αποτελεσματική προστασία από την καταστροφική ακτινοβολία από το άσπρο χρώμα που την ανακλά στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

 

 

Και τότε γιατί υπάρχουν και πολλές φωτογραφίες με πορτοκαλί στολές; Πρόκειται για τη δεύτερη στολή των αστροναυτών την οποία φοράνει σε δύο πολύ συγκεκριμένες στιγμές του διαστημικού τους ταξιδιού, στην αρχή του και στο τέλος του. Το πορτοκαλί χρώμα έχει την καλύτερη αντίθεση χρωματικά σε σχέση με το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. 

 

 

Σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά και συμβεί κάποιο ατύχημα, θα είναι πιο εύκολο για τα σωστικά συνεργεία να τους εντοπίσουν γρηγορότερα. Είναι προφανές ότι η χρήση του GPS και άλλων συστημάτων εντοπισμού έχει κάνει πολύ πιο εύκολες τέτοιες επιχειρήσεις διάσωσης, όμως το πορτοκαλί χρώμα δίνει το κάτι παραπάνω σε αυτοπεποίθηση στους αστροναύτες για εκείνη τη στιγμή που όλα θα πάνε στραβά και δεν θα λειτουργεί τίποτα. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved