Η κλιματική αλλαγή κάνει τους σολομούς να βράζουν στη θάλασσα

Ακούγεται σαν σενάριο από ταινία αλλά δυστυχώς είναι αλήθεια.

Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο για ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά δεν είναι ακριβώς. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και αρχίζει να καταστρέφει τον πλανήτη.

 

 

Συνέβη και αυτό λόγω της κλιματικής αλλαγής: σολομοί έβρασαν ζωντανοί μέσα σε ποτάμι λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Οι σολομοί ταξίδευαν αντίθετα στο ρεύμα από τον Ειρηνικό ωκεανό στο ποτάμι Κολούμπια, στις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, προκειμένου να επιστρέψουν στις περιοχές αναπαραγωγής τους, ώσπου ξαφνικά άλλαξαν πορεία, αναφέρει η βρετανική Guardian.

Αυτό όμως ήταν μοιραίο μιας και προκάλεσε τεράστια ζημιά στο κοπάδι λόγω της πολύ υψηλής θερμοκρασίας του νερού στην γύρω περιοχή.

 

 
 

Στο βίντεο – ντοκουμέντο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη ΜΚΟ Columbia Riverkeeper, φαίνεται ένα κοπάδι κόκκινων σολομών που κολυμπούν στον παραπόταμο, με πληγές και κόκκινες και λευκές αλλοιώσεις στο δέρμα τους, ως αποτέλεσμα έκθεσης σε ακραία θερμές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δεν γνωρίζουν σε πιο ακριβώς σημείο συνέβη αυτό το κακό στους σολομούς αλλά σίγουρα είναι αιτία της κλιματικής αλλαγής που έρχεται στην Γη.

Όπως εξηγεί ο Μπρετ Βαντενχόιβελ, επικεφαλής της ΜΚΟ, το κοπάδι έστριψε απότομα σε έναν παραπόταμο του Κολούμπια, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τον καυτό βυθό που είχε θερμοκρασίες όπως ένα «φλεγόμενο κτίριο». Την ημέρα που τραβήχτηκε το βίντεο, η θερμοκρασία του ποτάμιου νερού είχε εκτιναχθεί στους 21 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία φονική για οποιοδήποτε ψάρι.

Με λίγα λόγια το νερό ήταν υπερβολικά καυτό για τα ψάρια.

Ο Βαντενχόιβελ συνέκρινε την κατάσταση που βίωσαν τα ψάρια με έναν άνθρωπο που προσπαθεί να τρέξει μαραθώνιο σε θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών. «Η διαφορά είναι πως για τους σολομούς αυτό δεν είναι αναψυχή. Δεν έχουν επιλογή. Ή θα τα καταφέρουν ή θα πεθάνουν» προσθέτει.

Δες εδώ τι προκαλεί η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας: