Όλα τα νησιά που έχει επισκεφθεί ο James Bond στις ταινίες του

Εκτός από την Κέρκυρα στο For Your Eyes Only, πόσα ακόμα νησιά θυμάσαι;

Εκεί που άλλοι βλέπουν μια ενοχλητικά επαναλαμβανόμενη μανιέρα, οι οπαδοί του James Bond βλέπουν μια καλοκουρδισμένη επανεκτέλεση μιας κλασικής συνταγής. Αυτοκίνητα, γυναίκες και κοκτέιλ δεν λείπουν από καμία ιστορία του Βρετανού μυστικού πράκτορα καθώς όλα αυτά τον ορίζουν ως προσωπικότητα. Υπάρχουν και άλλα επαναλαμβανόμενα μοτίβα όμως, που μόνο το πραγματικός λάτρης των ιστοριών του Ian Fleming έχει παρατηρήσει, όπως αυτό της νησιωτικότητας.

 

 

Τα νησιά παίζουν καθοριστικό ρόλο σε πλήθος ιστοριών του 007. Άλλες φορές είναι ένα απλό πέρασμα για τον ίδιο και άλλες καθοριστικό θέατρο επιχειρήσεων όμως σχεδόν πάντα υπάρχει μια αναφορά σε αυτά. Καθόλου τυχαία δεν είναι η θέση των νησιών σε κάθε μία από αυτές τις ιστορίες. Ο ίδιος ο Fleming είχε περάσει αρκετά μεγάλα διαστήματα υπηρετώντας, αλλά και γράφοντας, σε νησιά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. 

 

 

Η δράση σε ένα εξωτικό νησί σίγουρα δίνει μια εξαιρετική πάσα τόσο στον συγγραφέα όσο και στον σκηνοθέτη για να βγάλει μερικές όμορφες σκηνές. Εικόνες που σίγουρα δεν έχουν μεγάλη αληθοφάνεια, δεδομένου ότι ένας πράκτορας είναι πολύ πιο πιθανό να κινείται σε σκιές και γκρίζα τοπία. Όμως ο James Bond δεν είναι οποιοσδήποτε πράκτορας. Αν μπορεί να συστήνεται με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο στον μεγαλύτερο εχθρό του με μοναδικό όπλο ένα καλοραμμένο tuxedo, τότε μπορεί και να μεταφέρει τη δράση του σε ένα νησί.

 

 

Εκτός από τα νησιά στα οποία έχουμε καταιγιστική δράση, υπάρχουν και τα νησιά στα οποία ο James Bond βρίσκεται μεταξύ αποστολών. Διακοπές που μένουν στη μέση γιατί η υπηρεσία προς το Στέμμα δεν γνωρίζει από Δεκαπενταύγουστο και υπενθυμίζουν ότι ο 007 δεν πρόκειται να αποστρατευτεί ποτέ.

 

 

Μέσα από τη νησιωτικότητα καλλιεργείται και μια αλληγορία. Ο James Bond είναι ένας βαθύτητα μοναχικός τύπος, χωρίς οικογένεια, χωρίς σταθερή σχέση και με ένα επάγγελμα που τον θεωρεί αναλώσιμο, είναι ένας άνθρωπος-νησί και μόνο όταν βρίσκεται σε κάποιο από τα νησιά που θα δείτε στις φωτογραφίες νιώθει για λίγο ο εαυτός του. Κάποια από αυτά είναι πραγματικά και μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης για τον σχεδιασμό κάποιου ταξιδιού που μπορεί να εξελιχθεί σε εμπειρία ζωής. Κάποια άλλα είναι φανταστικά, φτιάχτηκαν μόνο για να υπηρετήσουν τον μύθο του 007 και μετά να εξαφανιστούν σαν ένας ακόμα πρόσκαιρος έρωτας. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved