Έρευνα: Το 2020 ήταν η πιο στρεσαρισμένη χρονιά που έχει καταγραφεί

Δεν ήταν ιδέα μας τελικά.

Όταν μπήκαμε σε lockdown τον περασμένο Μάρτιο, το μεγαλύτερο συναίσθημα που κυριάρχησε γύρω μας ήταν ο φόβος. Ένας φόβος απροσδιόριστος που δεν αφορούσε μόνο την covid-19 και τη ζωή μας, αλλά και τις παράπλευρες παρενέργειες της πρωτοφανούς καραντίνας στην οποία μπήκε ολόκληρος ο πλανήτης. 

Ένας φόβος που έχει για καύσιμο το άγχος για το τι θα μας ξημερώσει, από τα εργασιακά και τη διασκέδασή μας, μέχρι τις σχέσεις μας με του γύρω μας. Μια έρευνα της Gallup ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι λίγο-πολύ υποψιαζόμασταν, ότι το 2020 ήταν μια χρονιά με πολύ άγχος.

 

 

Σύμφωνα με την έρευνα, το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε πως έζησε με πολύ άγχος το 2020. Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με το 2019 και είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από 2006 που έχει ξεκινήσει αυτή η έρευνα. Αυτό το 5% παραπάνω μεταφράζεται σε 190 εκατομμύρια ανθρώπων που προστέθηκαν σε όσους υπέφεραν από άγχος.

 

 

Είναι προφανές ότι η οικονομική ανασφάλεια έπαιξε μεγάλο ρόλο στη δραματική αύξηση του άγχους και μάλιστα δεν ήταν το μοναδικό αρνητικό συναίσθημα που γνώρισε άνθηση. Το συναίσθημα της στεναχώριας ένιωσε το 27% των ερωτηθέντων, καθώς και θυμό το 24%. Και τα δύο ποσοστά είναι και αυτά ρεκόρ από την αρχή της έρευνας.

Ναι μεν η αύξηση του άγχους ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο, όμως κάθε χώρα επηρεάστηκε διαφορετικά. Γενικά οι ανεπτυγμένες χώρες τα πήγαν λίγο καλύτερα στη διαχείριση του άγχους σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες κάτι που δείχνει και τη σχέση που έχει το άγχος με την οικονομική ανασφάλεια. Για παράδειγμα η Ταϊβάν είχε την καλύτερη επίδοση στους δείκτες με τα αρνητικά συναισθήματα, ενώ το Ιράκ, τη χειρότερη. Περίπου οι μισοί Ιρακινοί ένιωσαν πόνο (56%), θλίψη (50%) και θυμό (51%) κατά το 2020, με την πανδημία να κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση σε αυτή την πολύπαθη χώρα.  

 

 

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων της τελευταίας δεκαετίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Ακόμα και χωρίς την πανδημία, το άγχος έχει μια σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία δέκα χρόνια και το 2020 απλά καταγράφηκε ένας μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει κάποιο ταβάνι στο άγχος ή θα μετατραπεί όλο το ανθρώπινο είδος σταδιακά σε μια αγχώδη αγέλη.©2016-2023 Ratpack.gr - All rights reserved