Χρειαζόμαστε περισσότερους Αντετοκούνμπο και λιγότερους Jeff Bezos

Τα δύο πρόσωπα που παίζουν περισσότερο στην αμερικάνικη ειδησεογραφία αυτές τις μέρες δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους, ευτυχώς.

Ήταν 20 Ιουλίου του 1969 όταν ο Νιλ Άρμστρονγκ πατούσε το πόδι του στη Σελήνη και παρά τα χρόνια που έχουν περάσει και τις διαστημικές αποστολές που ακολούθησαν, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνο το βήμα κι εκείνη τη φράση με την οποία ο Αμερικανός αστροναύτης σήκωσε στους ώμους του ολόκληρη την ανθρωπότητα και την πέρασε σε μια νέα εποχή σαν άλλος Προμηθέας. 

Μισό αιώνα μετά το Space Race μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, το κίνητρο που έστειλε τόσο Γιούρι Γκαγκάριν, όσο και τον Νιλ Αρμστρονγκ στο πάνθεον,  αποτελεί πια κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας. Και επειδή όποτε η ιστορία επαναλαμβάνεται παίρνει τη μορφή της φάρσας, το Space Race της γενιάς μας δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Ήταν η χρονιά που μια χούφτα δισεκατομμυριούχων διάλεξαν να στήσουν τη δική τους κόντρα για το ποιος θα είναι ο πρώτος ιδιώτης που θα τα καταφέρει. 

Ο Jeff Bezos με τον αέρα του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη όρισε την 20η Ιουλίου 2021 ως την ημέρα που θα ταξιδέψει στις παρυφές της ατμόσφαιρας. Η σιγουριά της αλαζονίας δεν τον έκανε να υπολογίσει το ενδεχόμενο να βρεθεί κάποιος άλλος δισεκατομμυριούχος που να καταφέρει να σπάσει την προθεσμία και να ταξιδέψει νωρίτερα. Μια αδυναμία που που είδε σαν ευκαιρία ο Richard Branson για να πάρει αυτός την πρωτιά. 

 

 

Ακόμα και όταν ο Branson με ελεγχόμενες διαρροές αποκάλυψε ότι σκοπεύει να πάρει την πρωτιά από τον Bezos, ο δεύτερος δεν έκανε κάποια κίνηση για να κερδίσει την κούρσα. Ο Bezos δεν ήθελε να είναι μόνο ο πρώτος χομπίστας στο διάστημα, αλλά να θυμούνται και όλοι αυτό του το κατόρθωμα. Αν δεν το έκανε την ίδια μέρα με τον Άρμστρονγκ κανείς δεν θα το θυμόταν μετά από μερικά χρόνια. Η ικανοποίηση της ματαιοδοξίας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. 

 

 

O Jeff Bezos ήταν το πρόσωπο της ημέρας για λίγες ώρες. Τα περισσότερα σχόλια στη σφαίρα του δημόσιου αντιμετώπισαν με μάλλον σκωπτικό τρόπο το επίτευγμά του, μια ακόμα viral είδηση της ημέρας με το καπρίτσιο ενός εκκεντρικού πλούσιου που απόλαυσε την πορεία της σαν διάττοντας αστέρας στο timeline μας μέχρι την επόμενη. Όμως λίγες ώρες μετά, στο Milwaukee ένας Έλληνας έγραφε πραγματική ιστορία χωρίς να διαλέξει αυτός τη στιγμή, η μοίρα την είχε φροντίσει να τη διαλέξει γι’αυτόν. 

 

 

Ένας 26χρονος γιος μεταναστών από τα Σεπόλια έχει μπει σε ένα δικό του Space Race με μοναδικό αντίπαλο τον εαυτό του από τη στιγμή που γεννήθηκε. Η χθεσινή κατάκτηση του πρώτου του πρωταθλήματος, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλα πολλά, δεν είναι μόλις η αρχή για ένα διαστημικό ταξίδι που θα κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμα. Ακόμα ένας Άγγλος που το μόνο πράγμα που ξέρει για το μπάσκετ είναι ότι παίζεται με τα χέρια, με αυτό που κατάφερε χτες ο Γιάννης, έμεινε άφωνος. Πήρε όλη την πίεση μίας ολόκληρης χρονιάς την κατάπιε και πέτυχε 50 πόντους αποδεικνύοντας πόσο ψύχραιμος είναι.

Όμως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι πολλά περισσότερα από ένας κορυφαίος αθλητής, και μάλιστα χωρίς να του το ζητήσει κανείς. Η παντελής έλλειψη έπαρσης και το πόσο προσγειωμένος είναι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για κάθε παιδί που κυνηγάει τα όνειρά του, ακόμα κι αν δεν παίξει ποτέ του στο NBA. 

 

 

Τον ευχαριστούμε όχι μόνο γιατί μας έκανε περήφανους ως Έλληνες, αλλά κυρίως γιατί μας έκανε καλύτερους Έλληνες. Τα περίφημα πλέον Σεπόλια δεν είναι η γειτονιά της Αθήνας με τη Χρυσή Αυγή του 19%, δεν είναι η γειτονιά των πογκρόμ κατά των μεταναστών. Κάθε πόντος του Γιάννη είναι και ένας λιγότερος τύπος που βλέπει ως απειλή για την κοινωνία ένα παιδί διαφορετικού χρώματος. 

Σε λίγα χρόνια την 20η Ιουλίου του 2021 θα τη θυμόμαστε όλοι σαν την ημέρα που ο Γιάννης πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα και όχι γιατί πέταξε στο διάστημα ο Bezos. Επειδή κανείς δεν μπορεί να διαλέξει το πώς και το πότε θα τον καταγράψει η ιστορία, αλλά θα σε διαλέξει αυτή. Καλές πτήσεις Γιάννη Αντετοκούνμπο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved