Ιταλία: Ανακάλυψαν αρχαία πισίνα φτιαγμένη από βελανιδιά 3.000 χρόνων

Η αρχαία αρχιτεκτονική σε όλο της το μεγαλείο.

Τι να πει κανείς για τα κατορθώματα του παρελθόντος; Ακόμη και σήμερα ο Παρθενώνας μας προκαλεί δέος, μετά από τόσα χρόνια και μετά από τόσες τεχνολογικές εξελίξεις. Οι αρχαίοι αρχιτέκτονες το έχουν να το λένε: Εκείνοι το έκαναν με πολύ λιγότερα μέσα και το έκαναν μάλλον με πολύ περισσότερο γούστο απ’ ότι εμείς σήμερα. Εκείνοι δεν γνώριζαν τι σημαίνει πλαστικό ούτε και μπετόν. Κι όμως αυτά που μας έχουν αφήσει είναι κάτι παραπάνω από Ιστορία.

 

 

Μια τεχνητή πισίνα χτισμένη από ξύλο βελανιδιάς ανακαλύφθηκε στη σημερινή βόρεια Ιταλία η οποία φιλοξένησε πιθανώς θρησκευτικές τελετές πριν από 3.400 χρόνια, κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού. Αυτό κι αν είναι εύρημα έτσι; Μιλάμε για 3.000 χρόνια πριν και οι τύποι έφτιαχναν πολύ πιο καλόγουστες πισίνες από εμάς.

 

 
 

Οι άνθρωποι κατασκεύασαν μια χωμάτινη τάφρο με επένδυση από ξύλο - το οποίο έχει μήκος περίπου 12 μέτρα, πλάτος 7 και βάθος σχεδόν 4 μέτρα - σε μια τοποθεσία ψηλά σε έναν απομακρυσμένο λόφο, αναφέρει η Agenzia Nazionale Stampa Associata (ANSA).

 

 
 

Η χρησιμότητα της πισίνας μάλλον λένε πως ήταν μόνο για τελετές σε θεούς.

Η πισίνα αποτελείται από μια δομή που φαίνεται να κατέρρευσε πριν τελειώσει και μια δεύτερη χτισμένη πάνω από την προηγούμενη.

 Το ίζημα που βρέθηκε στην πισίνα δείχνει ότι κάποτε ήταν γεμάτο με νερό. Δεδομένης της θέσης του λάκκου και της βαριάς ξυλείας που απαιτείται για την κατασκευή, η εγκατάσταση του πρέπει να ήταν μια επίπονη διαδικασία. Μία διαδικασία που σήμερα χωρίς τα μέσα τεχνολογίας και μηχανικής μάλλον μοιάζει αδύνατον. Κι όμως οι τύποι ήταν τρελοί μάστορες και τα κατάφεραν.

πηγή

Δες πως μοιάζει αυτή η πισίνα:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved