Ανακαλύφθηκε το βαθύτερο ναυάγιο του κόσμου

Σε βάθος 6.500 μέτρων δεν το το λες και προσβάσιμο με μάσκα και αναπνευστήρα.

Το USS Johnston ήταν ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό το οποίο ενεπλάκη σε μια μια από τις πιο ηρωικές ναυμαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 25 Οκτωβρίου του 1944, ο κυβερνήτης του, Αντιπλοίαρχος Evans ηγήθηκε μιας ομάδας 6 πλοίων που αντιμετώπισε 23 πλοία του ιαπωνικού στόλου, στο Samar των Φιλιππίνων. Αρχικά κατάφερε να βυθίσει ένα ιαπωνικό αντιτορπιλικό, όμως γρήγορα χτυπήθηκε σοβαρά λόγω της υπεροπλίας του αντιπάλου. 

 

 

Με το σκάφος του μισοκατεστραμένο, ο Evans συνέχισε τη μάχη ακόμα και με τα πυροβόλα του USS Johnston διαλυμένα. Τραβώντας τα ιαπωνικά πυρά πρόσφερε κάλυψη σε ένα αεροπλανοφόρο και παρά τη βύθιση του πλοίου κατάφερε να σώσει χιλιάδες ζωές αμερικανών ναυτών. Ο Evans τιμήθηκε με το Medal Of Honor, μετά θάνατο και η ανακάλυψη του ναυαγίου ήταν υπόθεση τιμής για τον Victor Vescovo.

 

 

O Vescovo είναι απόστρατος αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού και ως ιδιώτης εξερευνητής έχει βάλει στόχο να επισκεφτεί τα πιο δυσπρόσιτα σημεία του πλανήτη. Έχοντας κατακτήσει τους δύο πόλους, τις υψηλότερες κορυφές σε κάθε ήπειρο και τους βυθούς κάθε ωκεανού, ο μοναδικός που τα έχει καταφέρει όλα αυτά, έβαλε στόχο να αναδείξει την ιστορία του USS Jonhston. 

 

 

Το σημείο του ναυαγίου ήταν γνωστό όμως κανείς δεν το είχε προσεγγίσει και δεν είχε φωτογραφηθεί. Τελικά το ναυάγιο ήταν σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος από την αρχική εκτίμηση και τελικά αναπαύεται στα 6.500 μέτρα. Για την προσέγγιση και τη φωτογράφιση του ναυαγίου χρειάστηκαν δύο επιχειρήσεις διάρκειας 8 ωρών με τον Vescovo να βρίσκεται στο πηδάλιο του βαθυσκάφους κατά τη διάρκεια και τον δύο επιχειρήσεων.

 

 

Με αυτή την καταγραφή ο Vescovo θεωρεί ότι κλείνει ένας μεγάλος κύκλος και ξεπληρώθηκε ένα χρέος τιμής απέναντι στα 186 μέλη του πληρώματος του USS Johnston και ειδικά προς τον κυβερνήτη του Ernest Evans. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Evans ήταν ο πρώτος ιθαγενής Αμερικάνος που τιμήθηκε με το Medal Of Honor.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved