Το μεγαλύτερο πείραμα τετραήμερης εργασίας αποδεικνύεται μεγάλη επιτυχία

Στη μικρή και αραιοκατοικημένη Ισλανδία ένα μεγάλης έκτασης πείραμα έδειξε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την ιδέα της εργάσιμης εβδομάδας των τεσσάρων ημερών.

Η Ισλανδία έχει περίπου 350.000 κατοίκους και παρά τον μικρό της πληθυσμό κατάφερε να κάνει το πείραμα μεγάλο ως προς το ποσοστό του εργατικού δυναμικού το οποίο συμμετείχε σε αυτό. Περίπου ένας στους εκατό Ισλανδούς εργαζόμενους δούλεψαν μία μέρα λιγότερη για 4 χρόνια, χωρίς μείωση στον μισθό τους και τα αποτελέσματα στην παραγωγικότητα ήταν εντυπωσιακά.

 

 

Οι 2.500 εργαζόμενοι δούλευαν για 35 ώρες κάθε εβδομάδα και μαζί με την παραγωγικότητά τους, αυξήθηκε θεαματικά και η ποιότητα της ζωής τους. Τα αποτελέσματα αυτή τη στιγμή αναλύονται από ομάδες στην Ισλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι ένα μέτρο που αξίζει να επεκταθεί. Για αρχή στο Reykjavik, πρωτεύουσα της Ισλανδίας, μετά από συμφωνία μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών, το 86% των εργαζομένων δουλεύει λιγότερο ή με πιο ευέλικτο ωράριο.

 

 

Η συνέχεια του σχεδίου αφορά την επέκταση της τετραήμερης εργασίας σε όλο το δημόσιο και στη συνέχεια θα τεθεί προς διαβούλευση μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών για την εφαρμογή του στον ιδιωτικό τομέα. Οι αναλυτές των δεδομένων του πειράματος δεν βρήκαν καμία αρνητική συνέπεια από τη μείωση στις 35 ώρες εργασίας και ειδικά από τη στιγμή που ανέβηκε σχεδόν για όλους τους συμμετέχοντες η παραγωγικότητα, εκτιμούν ότι θα το στηρίξουν και οι εργοδότες.

 

 

Η συμμετοχή Βρετανών αναλυτών στο πείραμα προεξοφλεί μια αντίστοιχη δοκιμή στο άμεσο μέλλον και για το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά για τον δημόσιο τομέα που αναζητά συνεχώς μείωση του ανθρώπινου δυναμικού και αύξηση της παραγωγικότητας. Το burnout είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης σε κάθε εργασιακό περιβάλλον και ίσως το τετραήμερο να είναι η πιο αποτελεσματική κι εύκολη στην εφαρμογή λύση.   

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved