Heat Dome: Το παράξενο φαινόμενο των 49° στον Καναδά

Πόλεις στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και τον Καναδά «ψήνονται» αυτές τις μέρες σε πρωτοφανείς θερμοκρασίες Σαχάρας.

Πόλεις όπως το Portland είναι γνωστές για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και το καλοκαίρι. Για να τον Καναδά δεν χρειάζεται να ξέρεις κάτι, αρκεί που το εθνικό άθλημα της χώρας είναι το χόκεϊ επί πάγου. Όμως εδώ λίγες μέρες ολόκληρες περιοχές στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ και του Καναδά βρίσκονται σταθερά πάνω από τους 40°, ορισμένες περιοχές μάλιστα φλερτάρουν και με τους 50°. Η αιτία είναι το heat dome και η αιτία του δεν είναι καθόλου αθώα.

 

 

Το φαινόμενο λειτουργεί ως εξής: Όταν ο ήλιος θερμαίνει μια συγκεκριμένη μάζα αέρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, αυτή φυσιολογικά ανεβαίνει προς τα πάνω. Η πορεία αυτή μπορεί να ανακοπεί από μια κινούμενη μάζα αέρα και να κρατήσει τις θερμές αέριες μάζες «κολλημένες». Έτσι σχηματίζεται ένας θόλος θερμού αέρα γύρω από μία περιοχή ο οποίος περιορίζεται από την κίνηση άσχετων αέριων μαζών. Το αποτέλεσμα είναι να σχηματίζεται κάτι σαν γάστρα πάνω από μια περιοχή, ακόμα κι αν αυτή δεν παρουσιάζει συχνά υψηλές θερμοκρασίες.

 

 

Αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η συχνότητα του φαινομένου και η ένταση. Τα συγκεκριμένα μοτίβα εγκλωβισμού θερμοκρασίας λειτουργούν υπερθετικά λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. 

 

 

Πολλές φορές ο εγκλωβισμός θερμοκρασίας δεν γινόταν αντιληπτός στον άνθρωπο γιατί ήταν φυσιολογικές οι θερμοκρασίες αυτές. Τώρα όμως με την αύξηση των θερμοκρασιών θα γίνονται όλο και πιο συχνά και μάλιστα σε περιοχές σαν του Καναδά που είχαν παράδοση χιονιού ακόμα και τον Ιούλιο. 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved