O Jean-Claude Van Damme είναι ο Τελευταίος Μισθοφόρος

Σκηνή και σπαγγάτο για τον Βέλγο που έχει ορκιστεί να δέρνει μέχρι να πεθάνει.

Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό της παλιάς φρουράς ταινιών δράσης που αρνείται να πάρει σύνταξη. Ο Jean-Claude Van Damme είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ηθοποιού με θητεία στις πολεμικές τέχνες που δεν ξεπέρασε ποτέ αυτό το στάδιο. Για παράδειγμα ο Steven Seagal το ξεπέρασε σε κάποια φάση και έγινε cult icon. Μπορεί να μην εξελίχθηκε σε σεξπιρικό ηθοποιό και να μην τον θαυμάσουμε ποτέ στην Επίδαυρο στον ρόλο του Κρέοντα, αλλά εξελίχθηκε. Με το κιμονό και την κατάμαυρη σαν την ψυχή του αλογοουρά του έγινε ακόμα πιο φονικός ως Supervillain. 

 

 

Ο Jean-Claude έμεινε πιστός στο δόγμα που αναγκάζει τους παραγωγούς να τον πληρώνουν ανά κλωτσιά και όχι ανά λέξη σεναρίου. Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με τα λόγια καθώς τα Αγγλικά του δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ακριβώς fluent speaker. To Expendables ήταν ένα ιδανικό φινάλε καριέρας για όλους τους ήρωες της ομάδας και ήταν κρίμα για όσους το είδαν ως μια ακόμα ταινία της φιλμογραφίας τους.

Θυμηθείτε εδώ τι γράψαμε για τους «Αναλώσιμους».

Η αποτύπωση της παρακμής των ηθοποιών που έδωσαν μερικές από τις καλύτερες σκηνές δράσης ήταν αυτό που είχαν ανάγκη όλοι ως αποχαιρετιστήριο δώρο, στον εαυτό τους και στο κοινό τους ώστε να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα και τη ζωή τους. Όμως όχι, o Jean-Claude δεν ξέρει από αντίο.

 

 

Στη νέα ταινία που έρχεται στο τέλος του Ιουλίου στο Netflix κάνει για ακόμα μία φορά αυτό που ξέρει καλύτερα από όλους, ξύλο και σπαγκάτο. Το ότι το τρέιλερ ξεκινάει με το ότι στέλνει φαξ είναι το πρώτο καμπανάκι ότι πρόκειται να δούμε κάποιον που έρχεται από το παρελθόν. Για ακόμα μία φορά υποδύεται κάποιο πρώην στέλεχος μυστικων υπηρεσιών ή ειδικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να έχουν γίνει περισσότερες οι ταινίες που υποδύεται τον απόστρατο παρά το εν ενεργεία. 

Το τρέιλερ βρίθει από “Ok, boomer” σκηνές και αυτή με το ηλεκτρικό πατίνι είναι σίγουρα μια πρόγευση των αστείων τύπου «θείος που κάθεται με τη νεολαία» που πρόκειται να χαρίσουν μικρές cringe στιγμές ανάμεσα στην κλωτσοπατινάδα, έχει ακόμα και αστείο με το σπαγγάτο σε μια προσπάθεια αυτοσαρκασμού.

 

 

Αυτό που είναι πραγματικά αξιέπαινο όμως είναι η εναλλακτική σκηνή καταδίωξης με αυτοκίνητο. Από όταν βγήκε ο Pierce Brosnan στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης με ένα διακριτικό σοβιετικό Τ-55 τανκ στο κατόπι του Συνταγματάρχη Ourumov, οι καταδιώξεις με απλά αυτοκίνητα έχουν γίνει βαρετές. Ο Jean-Claude Van Damme έχει αντίστοιχη εμπειρία από το Double Team με τον Dennis Rodman και το κλασικό Fiat 500 των 20 ίππων

Σε μια προσπάθεια αναβίωσης αυτής της σκηνής στον Τελευταίο Μισθοφόρο, ο Jean-Claude οδηγεί ένα ταπεινό αυτοκίνητο σχολής οδηγών. Και ποιο το νόημα του να οδηγείς τέτοιο αυτοκίνητο αν δεν κάθεσαι στη θέση του συνοδηγού; Κανένα φυσικά και αυτό ακριβώς κάνει σε αυτή την καταδίωξη.

 

 

Αν πρόθεση του Τελευταίου Μισθοφόρου είναι να προκαλέσει ακούσιο γέλιο ως κακό remake του Double Team, θα το δούμε με μεγάλη χαρά, αλλά ίσως να μην είναι αυτό που χρειάζεται ο Jean-Claude Van Damme. Πόσα σπαγγάτα ακόμα; 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved