Πόσο αυστηροί ήταν οι Δρακόντειοι Νόμοι;

Ένας νομοθέτης-τύραννος της αρχαίας Αθήνας έδωσε το όνομα στα Δρακόντεια μέτρα που ακούμε και σήμερα.

Οι νόμοι οι οποίοι καθόριζαν το πλαίσιο της αθηναϊκής κοινωνίας κατά την αρχαιότητα δεν ήταν πάντα γραπτοί. Ένα εθιμικό δίκαιο άγραφων κανόνων άρχισαν σιγά σιγά κωδικοποιείται από τους Θεσμοθέτες της πόλης των Αθηνών το 683 π.Χ. Μέχρι να ανέλθει στην εξουσία ο τύραννος Δράκων.

 

 

Μετά από εντολή των Αθηναίων, ο τύραννος Δράκων, έδωσε τους πρώτους γραπτούς νόμους της πόλης. Ήταν χαραγμένοι σε μαρμάρινες πλάκες και τοποθετήθηκαν στην Αγορά. Ο λόγος για τον οποίο έμειναν αυτοί οι νόμοι στην ιστορία δεν ήταν η πρωτιά τους, αλλά η αυστηρότητά τους.

Η ποινή του θανάτου ήταν η πιο συχνή συνέπεια για κάθε είδους αδίκημα, από τον φόνο μέχρι μια μικροκλοπή φαγώσιμων. Από τότε κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη θεσμοθέτηση ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων τα χαρακτηρίζουμε ως δρακόντεια μέτρα. 

 

 

Οι Δρακόντειοι Νόμοι έμειναν σε ισχύ μέχρι την εποχή του Σόλωνα. Ο Σόλων, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για τους δίκαιους νόμους τους οποίους θεσμοθέτησε, κατήργησε τη νομοθεσία του Δράκοντα το 594 π.Χ. Η φήμη τους όμως δεν θα καταργούνταν ποτέ, καθώς σύμφωνα με τον Πλούταρχο ήταν νόμοι που είχαν γραφτεί με το αίμα αναρίθμητων καταδικασμένων που στοίχειωναν για αρκετά χρόνια την πόλη των Αθηνών. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved