Tesla: Μήπως η επόμενη μεγάλη φούσκα είναι ήδη εδώ;

Ο Michael Burry, ο άνθρωπος που προέβλεψε τη χρηματοπιστωτική κρίση του '08, πιστεύει πως ο Elon Musk δεν θα είναι πλούσιος για καιρό ακόμη.

Θυμόμαστε στο Big Short τον Christian Bale στον ρόλο του Michael Burry την εκνευριστική σιγουριά του καθώς επαναλαμβάνε μονότονα την πρόβλεψή του για τη φούσκα των ακινήτων. Την ίδια ακριβώς σιγουριά φαίνεται ότι δείχνει ο πραγματικός Michael Burry και για την πορεία της μετοχής της Tesla. Συνήθως όσοι προβλέπουν κακά μαντάτα δεν τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά όταν αυτός που τα φέρνει έχει προβλέψει τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση από το το 1929, αλλάζει το πράγμα. 

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Burry προέβλεψε ότι η μετοχή της Tesla θα χάσει το 90% της αξίας της. Λίγο νωρίτερα είναι ξεκινήσει να σορτάρει την εταιρία του Elon Musk θεωρώντας πως η εξωφρενική τιμή της μετοχής της θύμιζε σε μεγάλο βαθμό τη φούσκα των ακινήτων. Το ότι δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά το πιστεύει πραγματικά ο Burry αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δημοσίευσε έκθεση η οποία αναφέρει ότι το fund που διαχειρίζεται ο Burry, Scion Asset Management, σορτάρει αυτή τη στιγμή 800.000 μετοχές της Tesla αξίας περίπου μισού δις δολαρίων.

 

 

Την περασμένη εβδομάδα η αξία της μετοχής της Tesla έπεσε κατά 4%, αθροιστικά τον περασμένο μήνα είχε πτώση της τάξης του 20% και συνολικά 35% πτώση από το την υψηλότερη τιμή που κατείχε. Η Scion Asset Management δίνει ήδη την ευκαιρία σε όσους είχαν εμπιστευτεί το ένστικτό του Michael Burry, και είχαν ποντάρει κατά τoυ Elon Musk, να βγάλουν κάτι παραπάνω από αρκετά λεφτά. Το ακριβές ποσοστό του κέρδους για την Scion και τους μετόχους της δεν είναι ακόμα γνωστό, αλλά θα μαθευτεί τους επόμενους μήνες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Burry πιανει ένα σορτάρισμα από την αρχή από όταν μάντεψε την κρίση του ‘07-’08. Μήνες πριν πάρουμε όλοι χαμπάρι τη φρενίτιδα με το GameStop. Όταν η υπόθεση της GameStop είχε γίνει ήδη viral στα mainstream media, ο Burry είχε κάνει ήδη cash out αποκομίζοντας αμύθητα κέρδη από ένα σορτάρισμα που πρόλαβε στη γέννησή του, αν δεν το δημιούργησε κιόλας. 

 

 

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της γιγάντωσης της μετοχής της Tesla, ας σκεφτούμε το εξης: Τον Ιανουάριο του 2020 η μετοχή της Tesla είχε τιμή 95$, τον Ιανουάριο του 2021 έφτασε τα 880$, δηλαδή μια άυξηση της τάξης του 826% μετατρέποντας αυτόματα τον Elon Musk σε πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου. Και όχι μόνο, με αυτή την αξία μετοχής, η Tesla ξεπέρασε σε αξία όλες τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αθροιστικά. Toyota, VW και General Motors μαζί άξιζαν λιγότερα από την εταιρία του Elon Musk η οποία παράγει ελάχιστα αυτοκίνητα σε σχέση με αυτές. 

 

 

Στα τελευταία του tweet o Μichael Burry συμβούλεψε όσους έχουν εμπλακεί στην αγορά μετοχών της Tesla να το χαρούν όσο διαρκεί γιατί μια τιμή μετοχής γύρω στα 100$ έρχεται πολύ σύντομα. Σε αυτή την περίπτωση ο Burry δεν πιστεύει πως θα δημιουργηθεί κάποια νέα κρίση σαν αυτή του ‘07-’08, γιατί αφορά μόνο μια εταιρία και ένα πολύ μικρό κομμάτι της χρηματαγοράς. Αυτό που ελπίζει να βγει από όλη αυτή την ιστορία είναι να γίνει ένα μάθημα για να σταματήσει η δημιουργία τέτοιων επενδυτικών φουσκών στο μέλλον επειδή κάποιοι πιστεύουν πως θα βγάλουν εύκολο χρήμα υπηρετώντας την απληστία κάποιων άλλων.©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved