ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΙΝΤΙΜΕ To SMS στο 13033 αποτελεί παρελθόν, όχι όμως και το πρόστιμο των 300 €

Μαζί με την κατάργηση του SMS ήρθε και η απελευθέρωση των διαπεριφερειακές μετακινήσεις, όμως υπάρχουν ακόμα περιορισμοί τους οποίους αν παραβείς θα πληρώσεις το τσουχτερό πρόστιμο.

Από σήμερα, Παρασκευή 14/5, μπορούμε να αισθανθούμε μεγαλύτερη ελευθερία καθώς ο βραχνάς του SMS στο 13033 δεν υπάρχει πια. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι επιτέλους μπορούμε να πάμε με τους φίλους μας μια λίγο πιο μακρινή εκδρομή εκτός της περιφέρειάς μας για μια ημερήσια εξόρμηση για μπάνιο ή/και παϊδάκια. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορούμε να το κάνουμε εντελώς ξέγνοιαστοι και χωρίς περιορισμούς όπως παλιά.

Εκτός από την απαγόρευση κυκλοφορίας που πλέον μετατέθηκε για τις 00:30 η παραβίαση της οποίας συνεχίζει να τιμωρείται με το πρόστιμο των 300 €, σε ισχύ παραμένουν και τα μέτρα που αφορούν το αυτοκίνητο. Αρχικά όλοι οι επιβαίνοντες είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα όπως έχουμε συνηθίσει. Το όριο των δύο επιβατών συν τον οδηγό παραμένει και αυτό σε απόλυτη ισχύ τόσο για τα ΙΧ όσο και για τα ταξί. Η μη τήρηση του ορίου των επιβαινόντων καθώς και η μη χρήση μάσκας έχει σαν άμεση συνέπεια την επιβολή του γνωστού προστίμου των 300  €. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις που αφορούν τους επιβαίνοντες συγγενείς.

 

 

Η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που στο όχημα επιβαίνουν:

α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή

β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Διευρυμένο είναι το όριο των επιβαινόντων σε οχήματα τύπου βαν ή διπλοκάμπινα και αυτό ορίζεται στα τρία άτομα πλέον του οδηγού, με χρήση μάσκας από όλους. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται και σε αυτή την περίπτωση μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

 

 

Το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας είναι στα 300 ευρώ για όποιον δεν τη φορά μέσα στο όχημα, εφόσον οι επιβάτες δεν έχουν Α και Β βαθμού συγγένεια.

Σχετικά με τους βαθμούς συγγένειας ο νόμος ορίζει τα εξής:

Α’ βαθμού: γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά

Β’ βαθμού: παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια,  γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα, αδέρφια

Γ’ βαθμού:ανίψια, θείοι, θείες.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved