Γιατί χρειάζεσαι μια μάσκα για τη μύτη και άλλες 8 χρήσιμες εφευρέσεις

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή, αυτό σημαίνει ότι από τη μεγάλη μάσκα θα πάμε πρώτα στη μικρή μάσκα και μετά στην καθόλου μάσκα.

Στις πρώτες μέρες της πανδημίας και του lockdown η χρήση ή όχι της μάσκας είχε λίγο πολύ το δόγμα του «κάντε ό,τι καταλαβαίνετε» με τον καιρό τα πράγματα σοβάρεψαν και η μάσκα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς και του ντυσίματός μας, οκ κάποιοι την έχουν μόνιμα στο πηγούνι τους, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο γι’αυτούς από το να προσευχόμαστε.

Στην αρχική σύγχυση για το ποιες μάσκες είναι οι καλύτερες, ποιες προστατεύουν και ποιες είναι διακοσμητικές είχαμε και την εμφάνιση των αστειων μασκών. Ναι, εκείνες που ήταν έμοιαζαν να έχουν βγει από τα γυρίσματα του Star Trek. Κάτι πλαστικά μαραφέτια που κουμπώνουν στο πηγούνι σαν χειλόφωνο στα μπουζούκια αρχές ‘00s τα οποία συνόδευε ένα κομμάτι διάφανου πλαστικού το οποίο ΔΕΝ παρέχει καμία απολύτως προστασία. Ευτυχώς εξαφανίστηκαν γρήγορα χωρίς να προλάβουν να κάνουν μεγάλο κακό στην αισθητική μας, και κυρίως στη δημόσια υγεία.

 

 

Με τη σοφία και την εμπειρία 12 μηνών πανδημίας θα υπέθεται κανείς πως θα είχαμε εξασφαλίσει ανοσία από παρόμοιες «εφευρέσεις». Δυστυχώς όμως δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων δεν περιλαμβάνει το πολυπόθητο άνοιγμα της εστίασης. Όσο το άνοιγμα των μπαρ και των εστιατορίων παραπέμπεται στις καλένδες, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να διατηρηθεί η ψυχραιμία. Τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο με τους καταναλωτές να παρακολουθούν με αμηχανία και τους απασχολούμενους στην εστίαση να καταλαμβάνονται από απελπισία.

Στην αγωνία για επιτάχυνση των διαδικασιών που θα μας επιτρέψουν και πάλι να πιούμε σαν άνθρωποι ένα ποτό και να φάμε με την παρέα μας, κάποιοι πιστεύουν ότι βρήκαν τρόπο να κόψουμε δρόμο. Όσο τυπικός κι αν είναι κάποιος με τη χρήση της μάσκας, είναι αδύνατον να τη φοράς ενώ τρώει ή πίνει. Η ενδιάμεση λύση λέγεται μάσκα μύτης και υπόσχεται να κρατήσει μακριά από τη ρινική μας κοιλότητα τον κορονοϊό όση ώρα τρωγοπίνουμε. Και με το στόμα; Ε, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

 

 

Η αλήθεια είναι πως αυτές οι αστείες μάσκες που έκαναν την εμφάνισή τους τις τελευταίες μέρες, δεν είναι αυτό που θα λέγαμε επαρκές μέτρο ατομικής προστασίας. Τη μάσκα μύτης την έχουμε δει σε πολλές χώρες, εσχάτως και στην Ελλάδα. Ήδη ο αντίστοιχος αμερικανικός ΕΟΔΥ, ο CDC, έχει εκδόσει προειδοποίηση ότι αυτές οι, ο Θεός να τις κάνει, μάσκες δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική προστασία από την COVID-19. 

Ωραία από τον κορονοϊό δεν προσφέρουν κάποια προστασία, κάτι άλλο προσφέρουν; Φυσικά, απλόχερο γέλιο σε όσους βλέπουν αυτόν που τη φοράει, αλλά μάλλον δεν είναι και πολύ αστεία γιατί αυτός που τη φοράει εκτοξεύει σταγονίδια από το στόμα του. Δυστυχώς οι κανονικές μάσκες είναι μονόδρομος μέχρι να τις βγάλουμε με ασφάλεια, μέχρι τότε η μάσκα μύτης θα βρει και αυτή τη θέση της στο πάνθεον των αχρήστων ή/και επικίνδυνων εφευρέσεων.

Μερικές από τις χειρότερες καλύτερες εφευρέσεις θα τις δείτε στην gallery που ακολουθεί. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved