Επιτέλους μάθαμε τι είδε και τρόμαξε η «Κραυγή» του Edvard Munch

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της τέχνης, το οποίο κρατούσε από το 1904, λύθηκε χάρη στη βοήθεια της τεχνολογίας.

Το Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας ετοιμάζεται για το άνοιγμά του σε λιγότερο από από ένα χρόνο, και η αποκάλυψη αυτή λειτουργεί σαν teaser του. Η φράση μυστήριο που συνόδευε τον διάσημο πίνακα στην άνω αριστερή γωνία του ήταν το κλειδί για να αποκαλυφθεί το νόημα του πίνακα, αλλά κανείς δεν ήξερε πού να το βάλει. Η φράση αναφέρει «Μόνο ένας τρελός θα μπορούσε να το ζωγραφίσει» και κανείς δεν ήξερε τι ήθελε να πει με αυτό ο Munch.


Για δεκαετίες οι έρευνες των ιστορικών τέχνης και των συντηρητών δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα μέχρι να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία υπερύθρων και να σκαναριστεί με αυτή. Η «Κραυγή» χρονολογείται από το 1893 και η επιγραφή στη γωνία επιβεβαιώθηκε ότι ανήκει στον Munch. Συγκρίθηκε με άλλα χειρόγραφά του όπως το ημερολόγιό του και επιστολές του και το συμπέρασμα είναι πως το έγραψε ο ίδιος. 

Ο πίνακας ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τα βλέμματα του κοινού το 1895, όταν και τον παρουσίασε για πρώτη φορά σε δημόσια θέα. Με τη χρήση της τεχνολογίας υπερύθρων όχι μόνο αποδείχθηκε ότι αυτός την προσέθεσε αλλά και το χρονικό σημείο στο οποίο έγινε. 

Πολλοί υπέθεσαν πως η κριτική αντιμετώπιση του κοινού ήταν αυτή που ανάγκασε τον καλλιτέχνη να προσθέσει τη φράση στο έργο του. Σύμφωνα με ένα απόσπασμα του ημερολογίου του, ο Munch συνέλαβε την ιδέα της «Κραυγής» κατά την παραμονή του στην Kristiania όταν αντίκρυσε μια κατακόκκινη δύση του ήλιου. Ήταν η εποχή που πάλευε με την κατάθλιψη, το άγχος και τη συνεχή επιδείνωση της ψυχικής του υγείας. Η χρονική στιγμή του αποσπάσματος αυτού συμπίπτει με την προσθήκη της φράσης και αποδεικνύει το νόημα της «Κραυγής».

.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved