Eμπλέκεται η αστυνομία στη δολοφονία του Malcolm Χ;

Μαζί με τη δολοφονία του JFK, είναι η μεγαλύτερη πηγή θεωριών συνωμοσίας και δυσπιστίας απέναντι στο δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ

Σχεδόν 57 χρόνια μετά τη δολοφονία του Malcolm X στη Νέα Υόρκη, το τελευταίο στοιχείο έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά των σεναρίων, μιας έτσι κι αλλιώς πολύ περίεργης δολοφονίας . Η οικογένεια και οι δικηγόροι της σπουδαίας μορφής του αγώνα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών παρουσίασε αποδείξεις που εμπλέκουν την αστυνομία της Νέας Υόρκης και το FBI στη δολοφονία.

Πρόκειται για μια επιστολή σε μορφή σημειώματος που περιλαμβάνεται σε μία κληρονομιά και έγινε δημόσια γνωστό με τον θάνατο του συντάκτη της ο οποίος ήταν μυστικός αξιωματικός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Στην επιστολή αυτή αναφέρει πως δέχθηκε πιέσεις από τους ανωτέρους του ώστε να εκμαιεύσει ομολογίες δύο υπευθύνων ασφαλείας του Malcolm X και να παραδεχθούν ότι είχαν τελέσει αδικήματα λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία.

Οι ομολογίες και οι συλλήψεις που επέφεραν, κράτησαν τους δύο άνδρες μακριά από τα καθήκοντά τους την ημέρα της δολοφονίας, εκείνη τη μοιραία 21η Φεβρουαρίου του 1965. Το Audubon Ballroom παρέμεινε σημαντικά αφύλακτο, κάτι που ευνόησε τον σχεδιασμό της δολοφονίας. 

 

 

Το γράμμα συντάχθηκε από τον Raymond Wood και ο εκτελεστής της διαθήκης, ξάδερφος του Wood,  είχε την εξουσιοδότηση να το δημοσιοποιήσει αμέσως μετά τον θάνατό του. Αναγνώστηκε δημοσίως σε μια συνέντευξη τύπου με παρούσες τρεις από τις κόρες του Malcolm X και συγγενείς του Wood. Τα πότε ακριβώς πέθανε ο Woods και υπό ποιες συνθήκες δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αλλά έγινε γνωστό το περιεχόμενο της επιστολής.

Αναφέρει αναλυτικά πως δέχθηκε ισχυρές πιέσεις ώστε να παροτρύνει στελέχη και απλά μέλη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα να εμπλακούν σε παράνομες δραστηριότητες. Αυτές οι δραστηριότητες, από τη στιγμή που ήταν γνωστές στις αρχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή σε κάποια περίπτωση ανάγκης.

 

 

Δεν είναι πρώτη φορά που δημιουργούνται ερωτήματα γύρω από τις ακριβείς συνθήκες της δολοφονίας. Πέρσι σε ένα ντοκιμαντέρ 6 επεισοδίων παραγωγής Netflix, τέθηκαν μια σειρά από ερωτήματα που αφορούσαν κυρίως τους 3 άντρες που κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για τον φόνο. Οι φωνές οι οποίες δηλώνουν πως ήταν όλοι τους αθώοι πληθαίνουν ενώ ακόμα κι ένας detective της νεοϋρκέζικης αστυνομίας που συμμετείχε τότε στην έρευνα, χαρακτήρισε το πόρισμα της τουλάχιστον «μαγειρεμένο».

Οι εξελίξεις έχουν αναγκάσει τον τοπικό εισαγγελέα, Cyrus Vance Jr, να διατάξει την αναψηλάφηση της υπόθεσης. Σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν στη συνεύτευξη τύπου ανέφερε πως η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και η έρευνα συνεχίζεται. Παράλληλα η αστυνομία της πόλης ανακοίνωσε πως έχει δώσει ό,τι στοιχεία διαθέτει και της έχουν ζητηθεί από το γραφείο του εισαγγελέα και παραμένει διαθέσιμη για την έρευνα. Το FBI αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Οι κόρες του δολοφονημένου Αφροαμερικανού ηγέτη ανέφεραν πως ζουν για πάνω από μισό αιώνα στην αβεβαιότητα και το σκοτάδι και πως έστω και τώρα, ας χυθεί άπλετο φως. Η δολοφονία του X εκείνο τον Φεβρουάριο έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα σημεία καμπής, όχι μόνο της υπόθεσης των πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά της αμερικανικής ιστορίας στο σύνολό της. Με νεκρούς και τους δύο μεγάλους ηγέτες του κινήματος, τον Χ και τον Martin Luther King Jr, το κίνημα δεν βρέθηκε μόνο ακέφαλο, αλλά φάνηκε να χάνει και τον προσανατολισμό του. Μία εξέλιξη που μόνο τους διώκτες του ωφέλησε τελικά.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved