Στην Αίγυπτο ανακάλυψαν ζυθοποιείο 5.000 ετών και είμαστε περήφανοι για την ανθρωπότητα

Εμείς πάλι, μάλλον θα ξαναπιούμε έξω στην άλλη ζωή.

 Για το μόνο που είμαστε πλέον 100% βέβαιοι, είναι πως ο κόσμος τα έτσουζε και στην αρχαιότητα. Τόσο μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα, όσο και από γραπτά, ιστορίες και αναφορές, που επιβίωσαν στο χρόνο και απέδειξαν πως τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα μέρη του τότε γνωστού κόσμου, υπήρχε πάντα χρόνος για κρασί και μπίρα.

 

Προφανώς και θα υπήρχαν τέτοια ευρήματα και στην Αίγυπτο. Από το γεγονός και μόνο ότι οι δύο πολιτισμοί τα βρίσκανε στο εμπόριο και ότι οι απόγονοι του Αλέξανδρου έφτασαν μέχρι εκεί κάτω, το ποτό θα ήταν κομμάτι της καθημερινότητας. Όμως το τελευταίο αρχαιολογικό εύρημα, κινεί τον χρόνο ακόμη πιο πίσω.

 

egypt oldest brewery

 

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Dr. Matthew Adams, ανακάλυψε πιθανότατα το αρχαιότερο ζυθοποιείο του κόσμου στην Αμπ-Του, την σύγχρονη Άβυδο, που τοποθετείται περίπου 550χλμ νότια από το Κάιρο. Τα ερείπια του ζυθοποιείου έχουν ηλικία 5.000 ετών και συγκεκριμένα υπολογίζεται πως η κατασκευή έγινε το 3.100π.Χ. υπό την βασιλεία του αυτοκράτορα Νάρμερ.

 

Αξίζει να αναφερθεί πως η περιοχή είχε ανακαλυφθεί πριν 100 χρόνια, αλλά τα μέχρι τότε ευρήματα δεν μαρτυρούσαν πως επρόκειτο για ζυθοποιείο. Τα ευρήματα μαρτυρούν πως χρησιμοποιούταν πήλινα δοχεία για την αποθήκευση, ενώ η ποσότητα αντιστοιχούσε σε 20.000 λίτρα ανά παρασκευή. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έκαναν οι Αιγύπτιοι με τόση μπίρα, αλλά το σίγουρα είναι πως είχαν το εργατικό δυναμικό για να υποστηρίξουν την πιο αρχαία ζυθοποίηση του πλανήτη.

egypt brewery close

 

Οι ανασκαφές πάντως συνεχίζονται και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να βρουν περισσότερες απαντήσεις σχετικά με τις τεχνικές. Μα τον Όσιρι ελπίζουμε να τις βρουν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved