Πόσο «σοκολάτα» είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Για όσους έχουν τη συνήθεια να διαβάζουν τα συστατικά αυτού που τρώνε είναι κάτι που τους προβληματίζει, αν δεν τους αγχώνει.

Αρχικά για να εξηγήσουμε τι σημαίνει απομίμηση σοκολάτας θα πρέπει να ορίσουμε τι είναι η πραγματική σοκολάτα. Για να χαρακτηριστεί ένα σκεύασμα παραγματική σοκολάτα θα πρέπει να έχει ως βασικά συστατικά την κακαόμαζα και το βούτυρο κακάο. Ως δευτερεύοντα συστατικά μπορεί να έχει γάλα, ζάχαρη, ξηρούς καρπούς κλπ.

Από την άλλη η απομίμηση σοκολάτας έχει ως βασικά συστατικά τη σκόνη κακάο και άλλα φυτικά έλαια. Η κακαόμαζα αντικαθίσταται από την σκόνη κακάο, η οποία είναι ένα επεξεργασμένο προϊόν της κακαόμαζας. Τα φυτικά έλαια που αντικαθιστούν το βούτυρο κακάο συνήθως είναι το φοινικέλαιο και ο βασικός ρόλος του είναι να δώσει υφή στη σοκολάτα χωρίς να αλλοιώνει τα γευστικά της χαρακτηριστικά. 

Προφανώς η απομίμηση σοκολάτας είναι πολύ φτηνότερη στην παρασκευή της και το χαμηλό της κόστος είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο προτιμάται. 

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που δεν έχουν να κάνουν με το κόστος. Σε αρκετές εφαρμογές ζαχαροπλαστικής η υφή της πραγματικής σοκολάτας δυσχεραίνει τη χρήση της με την απομίμηση να είναι πιο εύπλαστη και άρα προτιμότερη. 

Μπορεί λοιπόν η απομίμηση σοκολάτας να υπολείπεται σε ποιότητα υλικών της πραγματικής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και επικίνδυνη όταν καταναλώνεται.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved