Γιατί λέμε τη Ρώμη «Αιώνια Πόλη»;

Κάποτε ήταν το κέντρο του κόσμου, οι κατοικοί της πιστεύουν ότι είναι ακόμα.

Η ηλικία της πόλης υπερβαίνει τα 2800 χρόνια και η ίδρυσή της συνδέεται με τον μύθο του Ρώμου και του Ρωμύλου, δυο παιδιών τα οποία μεγάλωσε μια λύκαινα. Το πότε ακριβώς κατοικήθηκε για πρώτη φορά είναι ένα θέμα για το οποίο δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα οι αρχαιολόγοι. 

Όταν η Ρώμη έπαψε να είναι μια ακόμα μητρόπολη του αρχαίου κόσμου κι έγινε η πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας, οι κάτοικοί της αποφάσισαν ότι η πόλη δεν έχει ηλικία και είναι αιώνια. Έκτοτε αυτός ο τίτλος συνοδεύει την πόλη της Ρώμης. Μπορεί να έπαψε να είναι πρωτεύουσα κάποιας αυτοκρατορίας. Μέχρι να γίνει πρωτεύουσα του ιταλικού κράτους τον 19ο αιώνα δεν ήταν καν πρωτεύουσα κάποιου κράτους. Όμως αυτό δεν αφαίρεσε τίποτα από τη δόξα και τη φήμη της. 

Ακόμα και στις περιόδους της παρακμής της δεν έπαψε να προσελκύει λόγιους και καλλιτέχνες. Για πάνω από δύο χιλιετίες διατήρησε τη θέση ως θρησκευτικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο αμείωτου κύρους. Το κυριότερο; Σε αντίθεση με άλλες ιστορικές πόλεις της αρχαιότητας κατοικείται αδιάλειπτα από τότε. 

Οι αρχαιότητες είναι παντού ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Δεν κρύβονται κάτω από άσχημα κτίρια και πολλές από αυτές είναι άψογα διατηρημένες. Απόλυτα λογικό επακόλουθο να χαρακτηριστεί ολόκληρη η πόλη μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO το 1980. 

Η ταινία «Διακοπές στη Ρώμη» την κατέστησε κορυφαίο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό με εκατομμύρια τουριστών να συρρέουν κάθε χρόνο στην Αιώνια Πόλη για να θαυμάσουν ένα απέραντο μουσείο το οποίο λειτουργεί και σαν πρωτεύουσα της σύγχρονης Ιταλίας. 

Είναι άγνωστο αν θα υπάρξει στο μέλλον κάποια τόσο μεγάλη αυτοκρατορία όσο η Ρωμαϊκή, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ρώμη θα υπάρχει ακόμα και τότε. Γιατί η Ρώμη είναι η Αιώνια Πόλη  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved