Υπάρχει φυσιολογικός αριθμός ουρήσεων τη μέρα;

Ξέρουμε ότι αν ουρούμε ελάχιστες φορές τη μέρα δεν είναι φυσιολογικό, αλλά υπάρχει άνω όριο;

Η ούρηση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να φιλτράρει το σώμα μας τα υγρά του. Είναι μια διαδικασία που συνδέεται άμεσα τις ποσότητες υγρών που προσλαμβάνει ο οργανισμός μας και για αυτό ενθαρρύνεται η κατανάλωση πολλών υγρών, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που πολλά από αυτά τα χάνουμε με την εφίδρωση.

Κάθε υγρό έχει διαφορετική δράση στην ούρηση με τον καφέ και το τσάι να είναι πιο διουρητικά από άλλα υγρά που πίνουμε. Σε κάθε περίπτωση η φυσιολογική ποσότητα ούρων για έναν ανήλικα είναι γύρω στα δύο λίτρα την ημέρα. Επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ογκομέτρηση των ούρων μας, αυτό μεταφράζεται σε 8 επισκέψεις στην τουαλέτα κατά μέσο όρο. 

Το πόσες ακριβώς θα είναι εξαρτάται και από άλλους παράγοντες εκτός από τα υγρά που πίνουμε. Η κύστη είναι ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας τόσο ως προς το μέγεθός της, όσο και ώς προς τη λειτουργία της. Μια μικρή κύστη είναι φυσιολογικό να συνεπάγεται περισσότερες ουρήσεις. Από την άλλη μια κύστη μπορεί να είναι υπερδραστήρια ή ευαίσθητη και να νιώθεις ότι πρέπει να πας τουαλέτα πιο συχνά από το φυσιολογικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας. 

Αυτό που χρήζει προσοχής και ιατρικής συμβουλής, είναι όταν η συχνή ούρηση συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως τσούξιμο ή οποιοσδήποτε άλλος πόνος. Είναι πολύ πιθανό να είναι ενδείξεις κάποιας πάθησης του ουροποιητικού, όπως πχ μιας ουρολοίμωξης ή κυστίτιδας. 

Σε αυτή την περίπτωση η επίσκεψη σε έναν ουρολόγο δεν είναι συνίσταται απλά, αλλά επιβάλλεται καθώς μπορεί να είναι μια πάθηση που μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι σοβαρότερο. ©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved