Ήξερες πόσα διαφορετικά πράγματα μπορείς να κάνεις με το ταλκ;

Αυτή η λεπτή και απαλή σκόνη μπορεί να σε σώσει από πολλές δύσκολες καταστάσεις της καθημερινότητας. 

Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν αλλά τα δύο άκρα της κλίμακας σκληρότητας των υλικών είναι και τα δύο φυσικά ορυκτά. Το σκληρότερο όλων είναι το διαμάντι και στο άλλο άκρο βρίσκεται ο τάλκης. Από εκεί προέρχεται και η σκόνη του ταλκ, με τις αμέτρητες εφαρμογές οι οποίες εκμεταλλεύονται τη βασική της ιδιότητα που είναι η απορρόφηση της υγρασίας. Η απορρόφηση της υγρασίας ελαχιστοποιεί την τριβή όπου αυτή είναι ανεπιθύμητη και γι’αυτό τη βάζουμε στο σώμα μας από όταν γεννιόμαστε για τα συγκάματα. 

Στις βιομηχανικές του εφαρμογές περιλαμβάνονται τα τρόφιμα αφού χρησιμοποιείται στην αποθήκευση αποξηραμένων φρούτων, ρυζιού και αλατιού. Βρίσκεται σε πάρα πολλά καλλυντικά, κυρίως σε κάθε είδους πούδρες και κραγιόν. 

Αντίστοιχο εύρος έχει και η οικιακή χρήση του ταλκ που δεν περιορίζεται στα συγκάματα ή στην εύκολη εφαρμογή των στενών παπουτσιών. Η απορροφητικότητά του το καθιστά ιδανικό όπλο για την αντιμετώπιση δύσκολων λεκέδων από υγρά όπως το λάδι ή το αίμα. Απλά πασπαλίζεις τη λεκιασμένη περιοχή με ταλκ και περιμένεις να ρουφήξει όλα τα υγρά. Στη συνέχεια το βάζεις να πλυθεί σαν να μην τρέχει τίποτα και θα βγει σαν καινούργιο.

Αν έχεις πρόβλημα με μυρμήγκια στην κουζίνα και θέλεις να αποφύγεις τη χρήση εντομοκτόνων, καλά κάνεις. Από την άλλη δεν χρειάζεται να σε φάνε τα μυρμήγκια και μπορείς να τα αντιμετωπίσεις με την άοσμη και πιο ασφαλή λύση του ταλκ. Απλά ρίξε όπου εμφανίζονται και περπατάνε. Η ολισθηρότητα που προσφέρει το ταλκ σε κάθε επιφάνεια που καλύπτει, τα δυσκολεύει στο περπάτημα και θα τα τρέψει σε άτακτη φυγή.

Αν ο Μ. Αλέξανδρος γνώριζε τις λιπαντικές ικανότητες του ταλκ ίσως να μην έκοβε τον Γόρδιο Δεσμό και απλά να το έλυνε. Δύσκολοι και σφιχτοί κόμποι σε δεμένα παπούτσια, ρούχα, ακόμα και σε αυτά τα χιλιοταλαιπωρημένα ακουστικά του κινητού σου, μπορούν να λυθούν πανέυκολα με λίγο ταλκ. 

Τα λαστιχένια γάντια είναι πολύτιμος σύμμαχος στην καθαριότητα του σπιτιού αλλά μπορούν να γίνουν και μεγάλος μπελάς στο βάλε-βγάλε, ειδικά αν υπάρχει η παραμικρή παρουσία νερού. Πριν τα βάλεις ρίξε λίγο ταλκ στα χέρια σου σαν αρσιβαρίστας και το «βάρος» της καθαριότητας θα γίνει ελαφρύτερο. 

Όταν λέμε ότι το ταλκ απορροφά την υγρασία από παντού, κυριολεκτούμε. Ακόμα και από κάθε είδους χαρτιού, όπως βιβλία ή τράπουλες. Ρίξε ανάμεσα στις σελίδες των βιβλίων που μυρίζουν μούχλα, που σημαίνει ότι δέχονται την επίθεση της υγρασίας. Οι τράπουλες και κάθε είδους επιτραπέζιο παιχνίδι με κάρτες φθείρονται από τη λιπαρότητα και την υγρασία των χεριών μας, για να μην αναφέρουμε τα πιθανά ατυχήματα με ποτά στο τραπέζι. Το ταλκ ανάμεσα στα φύλλα θα αναζωογονήσει τα ταλαιπωρημένα φύλλα και θα παρατείνει για πολύ ακόμα τον βίο τους.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved