Πώς θα αντιμετωπίσεις την ψωρίαση

Είναι μια από τις πιο ενοχλητικές δερματικές παθήσεις και ένα ανθεκτικό κοινωνικό στίγμα παρά την πρόοδο που έχει επέλθει.

Σε μια εποχή που στερεότυπα της εικόνας γκρεμίζονται ένα-ένα, δυστυχώς αυτά που αφορούν τις δερματικές παθήσεις ταλαιπωρούν ακόμα τους πάσχοντες από αυτές. Η ψωρίαση είναι μία από αυτές και ίσως η πιο γνωστή, αφού αφορά πάνω από 120 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Πρόκειται για μία αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού και δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί επακριβώς τα αίτιά της. Προκαλεί κοκκινίλες στο δέρμα οι οποίες καλύπτονται από ξερή επιδερμίδα που μοιάζει με λέπια.

Τα συμπτώματα που νιώθει κάποιος με ψωρίαση είναι η δυσφορία και η έντονη φαγούρα στα σημεία που εντοπίζεται. Το πιθανό ξύσιμο μεγεθύνει το πρόβλημα ενώ πολύ σημαντικές είναι και οι ψυχολογικές επιπτώσεις στον πάσχοντα καθώς είναι μια πάθηση που «πληγώνει» την εικόνα και την αυτοπεποίθηση.Ευτυχώς χάρη στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι μία κατάσταση που μπορεί να διατηρηθεί σε ύφεση και με τη βοήθεια κάποιων επιπλέον «τρικ» μπορεί να μείνει ακόμα πιο ανενεργή. 

 

 

Το ρητό που λέει ότι υπάρχουν φαγητά που είναι φάρμακα αποκτά μια κυριολεκτική διάσταση στην περίπτωση της ψωρίασης. Έχει παρατηρηθεί πως η αλλαγή διατροφικών συνηθειών δρα καταλυτικά στην εμφάνιση συμπτωμάτων και μάλιστα ενθαρρύνεται η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Ειδικά τα ψάρια και άλλες τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα θεωρείται ό,τι καλύτερο. Αν συνδυαστούν με άφθονα πράσινα λαχανικά το αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο. Δηλαδή τροφές που έτσι κι αλλιώς είναι καλό για την υγεία να ενταχθούν ακόμα περισσότερο στο διαιτολόγιό μας, βοηθούν και στην ψωρίαση.

Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα φάρμακο μόνο που να αντιμετωπίζει την ψωρίαση. Ακόμα κι αν βρεθεί εκείνο το φάρμακο που την αντιμετωπίζει με επιτυχία σε κάποιον, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει συνέχεια. Οι εναλλαγές φαρμάκων είναι καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της νόσου. Είναι σύνηθες οι δερματολόγοι να δοκιμάζουν τόσο τις δοσολογίες όσο και τα φάρμακα σε χρονικά διαστήματα που διαρκούν μήνες. Είναι πολύ σημαντικό να μην αποθαρρύνεται κάποιος αν δεν βλέπει ορατά αποτελέσματα άμεσα, όπως επίσης και να μην πειραματίζεται από μόνος του χωρίς ιατρική συμβουλή.

 

 

Ο άγνωστος μηχανισμός πίσω από την ψωριάση και η πληθώρα των φαρμάκων δημιουργεί πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των δερματολόγων. Επειδή δεν λειτουργούν όλες οι προσεγγίσεις σε όλους τους ασθενείς, η λήψη μιας δεύτερης γνώμης είναι κάτι παραπάνω από θεμιτή. Επειδή η ψωρίαση είναι μία χρόνια κατάσταση η σχέση με τον δερματολόγο δεν μπορεί να είναι μια τυπική σχέση που έχει κάποιος με τον γιατρό του που τον εξετάζει μια φορά στο τόσο. Είναι ουσιώδες να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης και ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας καθώς η ψυχολογική στήριξη είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved