Ποια είναι η ταχύτητα των σταγονιδίων όταν φτερνίζεσαι;

Μερικά χρήσιμα στατιστικά για όσους δεν έχουν πειστεί ακόμα για τη χρησιμότητα της μάσκας.

Το φτέρνισμα είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού όταν ερεθίζονται οι βλεννογόνοι της  μύτης. Γνωρίζαμε ήδη ότι τα σταγονίδια που εκτοξεύονται με κάθε φτέρνισμα μπορεί να μεταφέρουν ιούς και βακτήρια, όμως πώς ακριβώς διασπείρονται; Κάθε φορά λοιπόν που φτερνίζεσαι ένα σύννεφο εξαπολύεται από το στόμα σου και τη ρινική κοιλότητα.

 

Μέσα σε αυτό μπορεί να βρίσκονται έως και 5.000 βακτηρίδια και η απόστασή στην οποία εκτοξεύονται ξεπερνά τα 3 μέτρα. Στην περίπτωση που νομίζεις ότι μπορείς να αποφύγεις τα σκάγια επειδή έχεις αντανακλαστικά αιλουροειδούς, να σε ενημερώσουμε ότι η ταχύτητα των σταγονιδίων μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 150 χαω. Συνεπώς δεν είναι και πολύ εύκολο να τα αποφύγεις και γι’αυτό η μάσκα είναι αναντικατάστατη. 

Αν είσαι από αυτούς που για λόγους αβρότητας «πνίγει» τα φτερνίσματά του, πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις αμέσως. Ένα δυνατό φτέρνισμα με κλειστή μύτη μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον οργανισμό σου. Απο ρινική αιμορραγία και ίλιγγο, μέχρι αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και ρήξη τυμπάνου. Ο σωστός τρόπος για να φτερνίζεσαι, σε περίπτωση που είσαι με κόσμο, είναι να πηγαίνεις λίγο πιο πέρα και να φτερνίζεσαι καλύπτοντας ελαφρά με το χέρι ή ένα χαρτομάντηλο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved