Μάθε που ανακυκλώνουμε μπουκάλια και άλλα γυάλινα αντικείμενα

Δίνοντας βάση στο επικίνδυνο για το περιβάλλον πλαστικό, ξεχνάμε τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα είδη.

Το γυαλί είναι ίσως το λιγότερο διαφημιζόμενο ανακυκλώσιμο υλικό. Ανακυκλώνουμε χαρτί για να προστατεύσουμε τα δάση, πλαστικό για να μην καταλήξει στη θάλασσα και μέταλλα για να περιοριστεί η εξόρυξη. Όμως τι γίνεται με το γυαλί; Είναι το πιο ανθεκτικό στον χρόνο ανακυκλώσιμο υλικό αφού παραμένει αναλλοίωτο για εκατοντάδες χρόνια. Η ανακύκλωσή του είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς.

 

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που απαιτούνται κατά την παρασκευή ενός γυάλινου αντικειμένου, η υαλουργία είναι μία από τις πιο ενεργοβόρες βιομηχανίες. Η επανάτηξη γυαλιών σε ειδικές μονάδες ανακύκλωσης προσφέρει φτηνή και οικολογική πρώτη ύλη για νέα μπουκάλια και βάζα. Οι επιλογές που έχουμε για την ανακύκλωση των γυάλινων συσκευασιών είναι οι εξής: Αρχικά τσεκάρουμε αν το μπουκάλι μας ανήκει στις επιστρεφόμενες φιάλες, σε αυτή την περίπτωση η επιστροφή τους είναι η πιο οικολογική επιλογή. Οι φιάλες απλά καθαρίζονται και επαναχρησιμοποιούνται. Όλες οι άλλες γυάλινες συσκευασίες πρέπει να πετιούνται στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι ο, γνωστός πια, μπλε κάδος στον οποίο πετάμε όλες τα είδη συσκευασιών αφού πρώτα τις τις έχουμε καθαρίσει. Οι γυάλινες διαχωρίζονται από τις υπόλοιπες στο κέντρο διαλογής. Η άλλη επιλογή κάδου που έχουμε είναι επίσης μπλε, άλλα έχει σχήμα κώδωνα ή καμπάνας. Σε αυτούς του κάδους πετάμε αποκλειστικά και μόνο γυάλινα μπουκάλια και βάζα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved