Σε αυτό το φαστφουντάδικο άραζαν οι αρχαίοι

Όχι δεν μιλάμε για την μακρινή εποχή, προ κορονοϊού, που πηγαίναμε όντως σε φαστφουντάδικα, αυτό είναι κυριολεκτικά αρχαίο.

Η καταστροφή της Πομπηίας το 79 μ.Χ από την έκρηξη του Βεζούβιου μπορεί να ήταν μια ανείπωτη τραγωδία για τους 13.000 κατοίκους της πόλης, όμως αποδείχτηκε πολύ διδακτική για εμάς τους νεότερους. Η ξαφνική καταστροφή και η λάβα που πλημμύρισε την πόλη τη διατήρησε τόσο καλά για αιώνες που σήμερα μας προσφέρει μια κλεφτή ματιά στην καθημερινότητα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι σήμερα και τα ευρήματά τους δεν σταματούν να εκπλήσσουν την ανθρωπότητα.

Η τελευταία ανακάλυψη της αρχαιολογικής σκαπάνης στην περιοχή Regio V αποκάλυψε κάτι που πολύ εύκολα θα χαρακτηρίζαμε ως αρχαίο φαστφουντάδικο. Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν πως βρήκαν ένα πολύ καλά διατηρημένο thermopolium ή θερμοπωλείο στα ελληνικά, δηλαδή μαγαζί που πουλάει ζεστό, μαγειρεμένο φαγητό. Είναι ίσως το αρτιότερο του είδους που έχει ανακαλυφθεί ποτέ και η περαιτέρω έρευνά του θα μας αποκαλύψει λεπτομέρειες για την καθημερινότητα των πολιτών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι νωπογραφίες (fresco) έχουν διατηρήσει στο ακέραιο τη ζωντάνια των χρωμάτων υπενθυμίζοντας μας για ακόμα μία φορά ότι η αρχαιότητα ήταν πολύχρωμη, παρά το λευκό των μαρμάρων με την οποία την έχουμε ταυτίσει.

 

Στους πάγκους βλέπουμε τις τρύπες στις οποίες έμπαιναν τα σκεύη με το φαγητό για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, σε μία παρόμοια διάταξη με αυτή που βλέπουμε ακόμα και σήμερα στις προθήκες παγωτατζίδικων και μαγειρείων. Αμφορείς, φλασκιά, βάζα και όλα σχεδόν τα κουζινικά έχουν βρεθεί στον χώρο σε άψογη κατάσταση μαζί με ίχνη φαγητού που δεν πρόλαβε να καταναλωθεί όπως κόκαλα πουλερικών. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved