Τι διαφορά έχει το μπλε από το διάφανο οινόπνευμα;

Εκτός από την τιμή, έχουν μία πολύ μικρή, αλλά συνάμα πολύ ουσιαστική διαφορά.

Το οινόπνευμα, αιθυλική αλκοόλη επί το επιστημονικότερο, είναι μία αλκοόλη με τεράστια γκάμα χρήσεων και εφαρμογών. Βρίσκεται σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ως διαλύτης, αλλά και σε ιατρικές εφαρμογές πχ για τοπική απολύμανση. Τόσο το διάφανο ή καθαρό οινόπνευμα, όσο και το μπλε ή φωτιστικό περιέχει αιθυλική αλκοόλη 95 βαθμών. Η διαφορά τους είναι στις χρήσεις για τις οποίες είναι κατάλληλο το κάθε ένα.

 

Επειδή ακριβώς η αιθυλική αλκοόλη περιέχεται στα ποτά, για να εμποδιστεί η χρήση της για την παράνομη παρασκευή νοθευμένων ποτών που είναι επικίνδυνα για την υγεία και για τα έσοδα του κράτους, το διάφανο οινόπνευμα έχει υψηλότατη φορολογία ώστε να αποθαρρυνθούν οι επιτήδειοι. Για αυτό ακριβώς φτιάχτηκε ένα φθηνότερο οινόπνευμα χωρίς υψηλούς φόρους το οποίο κάνει για τις περισσότερες χρήσεις με βασική διαφορά ότι είναι ακατάλληλο για πόση. Το φωτιστικό οινόπνευμα έχει μέσα πολύ μικρές ποσότητες μεθανόλης και τερεβινθελαίου τα οποία το καθιστούν επικίνδυνο για πόση και είναι δύσκολο να διαχωριστεί με κάποια φτηνή και εύκολη διαδικασία όπως εκχύλιση ή απόσταξη.

 

Το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα οφείλεται στην προσθήκη μεθυλενίου το οποίο παίζει τον ρόλο του προειδοποιητικού για να μην το μπερδέψει κάποιος με το καθαρό οινόπνευμα. Το μπλε οινόπνευμα ενώ είναι μία καλή και φτηνή λύση για να απολυμάνουμε επιφάνειες, δεν ισχύει το ίδιο για το δέρμα μας. Εκεί πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο το διάφανο για να αποφύγουμε τυχόν ερεθισμούς και αντιδράσεις. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved