Η κατάρρευση της MGM αποδεικνύει πως ο κινηματογράφος οδεύει προς εξαφάνιση

Η εταιρία παραγωγής του James Bond ετοιμάζεται να βάλει πωλητήριο και οι σινεφίλ αρχίζουν να ανησυχούν.

Αν υπάρχει ένας κλάδος που έχει βιώσει στο πετσί του το ένα χτύπημα μετά το άλλο τα τελευταία χρόνια, αυτός είναι ο κινηματογράφος. Με τις Streaming Υπηρεσίες να κάνουν πλέον τη ζωή όλων πιο εύκολη στην παρακολούθηση ταινιών, καθώς και η έλλειψη καινοτόμων ιδεών ουσιαστικά έφεραν τη βιομηχανία του κινηματογράφου ένα βήμα πιο κοντά στην άκρη του γκρεμού. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε ο κορονοϊός για να κλείσουν όλες οι αίθουσες, και ταυτόχρονα πολλές ελπίδες για επανασύνταξη και «ζωή» στα αγαπημένα μας σινεμά.

Με πολλές και σημαντικές ταινίες να ετοιμάζονταν να βγουν στις αίθουσες μέσα στο 2020, οι παραγωγές συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να βρουν μια νέα οδό για τη διανομή των φιλμ με αποτέλεσμα να στραφούν και ταυτόχρονα να ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο τις Streaming Υπηρεσίες με τις οποίες συνεργάζονται, βλέποντας πως μόνο από εκεί θα έρθει κάποιο κέρδος.

Αυτό θα συμβεί και με τις ταινίες της Warner Bros. που θα φέρει σπουδαία φιλμ στην υπηρεσία ΗΒΟ Max.

Δεν έχουν όμως όλες οι εταιρίες αυτή τη δυνατότητα. Μία από αυτές είναι η MGM η οποία μη έχοντας πολλές επιλογές ετοιμάζεται να βάλει πωλητήριο στο διάσημο στούντιο και την ταινιοθήκη της.

Και όταν μιλάμε για την ταινιοθήκη της Metro-Goldwyn-Mayer, μιλάμε για διαχρονικά φιλμ όπως αυτά του παρακάτω άλμπουμ:

 

 

Από τα μεγαλεία στην κατάρρευση

Αν δεν έχεις κάποια αίσθηση του τι εστί πραγματικά MGM, απλά θα σου πούμε ότι στην μετά-βωβού κινηματογράφου εποχή ήταν το νο.1 στούντιο του Hollywood, κάνοντας αστρονομικούς τζίρους για την εποχή, διανέμοντας μία ταινία ανά εβδομάδα και δεκάδες ακόμα μικρού μήκους ανά βδομάδα. Ιδρύθηκε στις 24 Απριλίου και είναι το αποτέλεσμα συγχώνευσης τριών εταιριών των Metro Pictures Corporation, Goldwyn Pictures Corporation, και Louis B. Mayer Pictures.

Η ιστορία έδειξε ότι το βαρύ όνομα και η ιστορία δεν συνέπεσε ιδιαίτερα με τη σωστή διαχείριση των οικονομικών δεδομένων και επιλογών, με μία εξ αυτών να είναι η μη ύπαρξη μιας Streaming Υπηρεσίας στη σύγχρονη εποχή, δυνατότητα που έχουν τα Marvel Studios με τo Disney+ ή τα αντίστοιχα της Warner Bros. με το HBO Max.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν γίνεται καν λόγος να παιχτεί σε Streaming Υπηρεσία η τελευταία ταινία James Bond, «No Time to Die» την οποία περιμένουμε ακόμα από τον περασμένο Απρίλιο και δεν βλέπουμε σύντομα να έρχεται στη ζωή.

 

 

Η MGM έχοντας επιζήσει από την οικονομική καταστροφή το 2009 δεν έμαθε από τα λάθη της και με τον κορονοϊό να έχει τραβήξει χειρόφρενο στην προσπάθεια επιβίωσής της, ετοιμάζεται να βάλει πωλητήριο σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Σύμφωνα με όσα λέγονται, οι άνθρωποι της εταιρίας παραγωγής προσπαθούν να προωθήσουν την πώληση μέσω των διασήμων τραπεζών Morgan Stanley και LionTree LLC κοστολογώντας το «προϊόν» τους στα 5.5 δις δολάρια.

Ένα deal που εκτός από τις εγκαταστάσεις του διάσημου στούντιο περιλαμβάνει επίσης και την ιστορική ταινιοθήκη της, κάτι που ίσως έχει και τη μεγαλύτερη αξία όλων. Αν προχωρήσει η συγκεκριμένη αγοραπωλησία, θα είναι ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο θύμα του κορονοϊού καθώς κάθε μήνα που παραμένουν κλειστές οι κινηματογραφικές αίθουσες, χάνει περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια ανά μήνα.

 

 

Χωρίς κάποιο έσοδο ή streaming υπηρεσία, η MGM οδεύει ολοταχώς προς την οικονομική κατάρρευση και η πιθανή πώληση του στούντιο θα είναι μια πραγματικά «μαύρη» μέρα στην ιστορία του κινηματογράφου. Θα είναι άλλη μια νίκη των Streaming Υπηρεσιών, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο των προβληματισμό όλων των σινεματόφιλων του κόσμου που παρακολουθούν με τρέμουλο τον αγαπημένο τους κινηματογράφο να γκρεμίζεται.

Μπορεί η MGM να βρίσκεται στην πιο σκοτεινή στιγμή της ιστορίας της, ωστόσο είναι δεδομένο πως ακόμα και ένα στούντιο-σταθμός χρειάζεται να έχει μοντέρνα στοιχεία προκειμένου να μπορεί να «ελίσσεται» ανάμεσα στα αναπάντεχα εμπόδια της συνεχόμενης μετάλλαξης στη διασκέδαση της κοινωνίας και των αναγκών της.  

Άμα συμβεί η πώληση -που είναι δεδομένο ότι θα ξαναδώσει ζωή στην εταιρία- ίσως να δούμε επιτέλους το «No Time to Die» σε κάποια Streaming Υπηρεσία (επιτέλους).

 ©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved