Γιατί είναι παχύσαρκα τα Ελληνόπουλα;

Μία θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας, τα αίτια και τι μπορούμε να κάνουμε.

Τα Ελληνόπουλα δυστυχώς έχουν την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της παιδικής παχυσαρκίας κεντρικού τύπου και αυτό είναι προμήνυμα σοβαρών προβλημάτων υγείας. Κεντρική παχυσαρκία είναι αυτή στην οποία συγκεντρώνεται σωματικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, η οποία λόγω της φλεγμονώδους φύσης του κοιλιακού λίπους μπορεί να επιφέρει σοβαρούς κινδύνους στην υγεία. Αυτού του τύπου η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου, σε σχέση με τη γενική παιδική παχυσαρκία, κυρίως για διαταραχές του μεταβολισμού και καρδιομεταβολικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων του σακχαρώδους διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε παιδιά. 

Τα άσχημα αποτελέσματα επιβεβαίωσε έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με αυτή το 33,4% του συνολικού δείγματος των μαθητών της μελέτης, 124.133 μαθητές δημοτικού, ήταν παχύσαρκα. Μάλιστα το ποσοστό ήταν σημαντικά υψηλότερο στα αγόρια παρά στα κορίτσια, 36% και 30,7%, αντίστοιχα. Δηλαδή ένα στα τρία Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκο. Αυτό το ποσοστό φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της παιδικής παχυσαρκίας κεντρικού τύπου, με τις ΗΠΑ ( 32,9%), την Πορτογαλία (23,8%), την Ισπανία (21,3%) και την Αυστραλία (18,3%) να την ακολουθούν.

 

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις κακές διατροφικές συνήθειες, την καθιστική ζωή και την έλλειψη άσκησης. Για να ανασχεθεί το φαινόμενο, τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, να αθλούνται περισσότερο και ταυτόχρονα να περιορίσουν το junk food, τα αναψυκτικά και τις καθιστικές δραστηριότητες. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved